A Toyota visszatér a WRC-be

Toyota Yaris WRC
Vágólapra másolva!
1999-ben világbajnokként hagyták ott a rali vb-t, két év múlva a Yarisszal próbálnak újra szerencsét.
Vágólapra másolva!
Az 1999-es, világbajnok Corolla WRC és az új Yaris WRC Forrás: Toyota

A Toyota elnöke, Akio Toyoda a pénteki, Tokióban tartott sajtótájékoztatóján hivatalosan bejelentette, hogy 2017-ben, gyári csapattal tér vissza a japán márka a rali világbajnokságra. Nem lesz könnyű dolguk, mert a Volkswagen, a Hyundai, a Citroën és az M-Sport (Ford) csapatával kell majd megküzdeniük a vb-címért, utoljára a válság előtt, 2006-ban vett részt ennyi gyári csapat a bajnokságban.

A 3,91 méter hosszú Yaris motorja 420 Nm nyomatékú Forrás: Toyota

A Toyota Kölnben üzemelő európai sportközpontja fejleszti a Yaris alapjaira épített négykerék-meghajtású, 1,6 literes benzines turbómotoros WRC versenygépet. A Tokióban bemutatott, 300 lóerős prototípus a sárvédő-szélesítéseivel, hatalmas hátsó szárnyával és a különleges matricázásával természetesen sokkal harciasabban fest, mint az utcai Yaris.

„Amikor Finnországban jártam tavaly, sokan kérdezték tőlem, hogy mikor tér vissza a Toyota a WRC-be. Az emberek a Toyota ralis történelméről beszéltek, nagyon büszke és hálás voltam, hogy ilyen sokan emlékeznek még rá. Erős érzésem támadt, hogy vissza kell térnünk. Azért határoztunk így, mert így jobb autókat gyárthatunk, és örömet is okozhatunk az embereknek.”

Öblös kipufogó és hatalmas hátsó szárny Forrás: Toyota

Toyoda inkább egy tiszta lappal történő kezdetnek tekinti 2017-et, mintsem visszatérő évnek, mivel addigra már 18 év telik majd el a kivonulás óta. „Az alapoktól fogjuk kezdeni a munkát, és alaposan felkészítjük majd az autókat és a csapatot.”

A Toyota érkezésével öt gyártó vesz majd részt a rali-világbajnokságon, ráadásul ebből három a világ öt legnagyobb gyártója közé tartozik.