Új ötlet menti meg a forró kocsiban hagyott babákat

Evenflo gyerekülés
Vágólapra másolva!
Hőségriadó idején hetente érkeznek a hírek arról, hogy a tűző napon álló, felforrósodó autóban hagyott kisgyerekek halnak meg. Egy új üléssel javulhat a helyzet. 
Vágólapra másolva!

Speciális biztonsági gyermekülést kezdett árusítani egy amerikai áruházlánc: a fejlesztés célja, hogy nagy melegben megakadályozza, hogy a szülők a forró autóban felejtsék a gyermeküket. Talán egy tavalyi ügy adta ehhez az ötletet: akkor nem a szokásos, „pár percre elugrom valahová” típusú eset történt, hanem egy apa elfelejtette kitenni a gyerekét a bölcsődében, és csak a nap végén, munkából hazaindulva szembesül a tragédiával.

Forrás: Evenflo

Az Evenflo Advanced SensorSafe babaülést a múlt héten kezdték árusítani a Walmart honlapján 149 dollárért (42 ezer forint). Az ülésbe szerelt vezeték nélküli chip kapcsolatban áll az autó fedélzeti rendszerével, és a

hangszórókból figyelmezteti a sofőrt, ha az autó leállítása után nem kapcsolják ki a gyermek biztonsági övét.

"Ez a gyermekülés kizárja annak a lehetőségét, hogy egy kisgyermeket az autóba felejtsenek. Reményeink szerint soha senkinek nem lesz szüksége a SensorSafe rendszerre, ugyanakkor a valóság sajnos az, hogy kilenc naponta meghal egy gyermek amiatt, mert otthagyják egy járműben" - mondta a Walmart illetékese.

Azt is jelzi a rendszer, ha elindulás előtt nem kötik be a gyereket. Van benne foglaltságérzékelő, így ha valaki egyedül ül az autóban, nem csipog feleslegesen. Sajnos hőszenzorral nem kötötték össze, hogy például csak 22 fok felett lépjen működésbe - márpedig sokszor adódhat olyan helyzet, hogy leállított motorú autóban még (akár szülőkkel együtt) becsatolva ül még egy darabig a baba.