Közel jár az 5000 lóerőhöz a dubaji sportkocsi

Devel Sixteen
Vágólapra másolva!
Még a 2013-as Dubai Motor Show-n láthatta a közönség először a Devel Sixteen nevű hipersportkocsi koncepcióját. Akkor döbbenetes műszaki adatokkal dobálóztak, ami inkább csak mosolyt, mint tiszteletet váltott ki az érdeklődőkből. Most azonban úgy néz ki, tényleg képesek lehetnek az ígéretek teljesítésére.
Vágólapra másolva!

Az arab sportkocsi látványos karosszérialemezei alatt egészen extrém technika rejtőzik, mivel a gyártója nem titkolt célja minden idők legerősebb utcai autójának megalkotása. A bemutatón még mindenki megmosolyogtatóan hallgatta az őrületes számokat, és bár azóta eltelt bő két év, úgy tűnik, a háttérben tényleg a megvalósításon dolgoznak. A Steve Morris Engines által fejlesztett motorról most közzétettek egy videót, amint a fékpadon mérik a teljesítményét.

Már a száraz tények is rémisztőek. V16-os elrendezés, 12,3 literes (!) lökettérfogat és négy darab, közel emberfej nagyságú turbófeltöltő. Az 1500 lóerős új Bugatti Chiron, a hasonló teljesítményű Henessey Venom és a nagyjából 1500 lóerős Koenigsegg Regera is kezdhet rettegni, mert ha ezt a motort tényleg beépítik az autóba, akkor durván túlszárnyalják a konkurenciát. Elsőként normál, utcai benzinnel járatták meg a motorszörnyeteget, ezzel 3006 lóerőt és 3260 Nm-es nyomatékot mértek. Már ez is sokkolóan hangzik, ám aztán prémium versenybenzint öntöttek a tankba és megismételték a mérést.

Forrás: Digital Trends

Mindenki kapaszkodjon meg: az eredmény 4515 lóerő és 4766 Nm lett, utóbbi nagyjából kétszerese a legerősebb 40 tonnás vontatókba szerelt dízelmotor nyomatékának. Ezzel viszont nincs vége, mert

a fejlesztők elszánt célja, hogy átlépjék az 5000 lóerőt,

a jelek szerint jó úton haladnak efelé. Az elméleti számítások alapján a Devel Sixteen ilyen motorral kb. 1,8 másodperc alatt gyorsulhat 100-ra, a végsebesség pedig már a mágnesvasutak szintjét idéző 560 km/h lehet. Kérdés, hogy ezt hol lehetne lemérni, és, hogy milyen gumival.