2020-ban jön a Renault-Nissan teljesen önvezető autója

Nissan Leaf
x-default
Vágólapra másolva!
Négy éven belül tíz olyan típussal jelennek meg, amelyek irányítását részben vagy teljesen robotpilóta végzi.
Vágólapra másolva!

Az önvezető autókat az Egyesült Államokban, Európában, Kínába és Japánban tervezik értékesíteni, az első, részben önvezető modell még az idén debütál.

Carlos Ghosn Forrás: AFP/Daniel Roland

Carlos Ghosn, aki a Renault és egyben a Nissan vezérigazgatója, azt mondta, hogy az első modellek olyan funkcióval lesznek ellátva, amelyek kiváltják az ember általi irányítást, ha a jármű egy sávban mozog autópályán. Ilyen autók már léteznek más márkáknál, de a Nissannak az a terve, hogy az olcsó tömegmodellek között is elterjessze a technológiát.

Forrás: Nissan

2018-ra a Renault-Nissan már olyan modelleket tervez értékesíteni, amelyek autópályán és autóúton önállóan sávot is tudnak váltani (a Tesla Model S és a jövő héten debütáló Mercedes E-osztály már most képes erre), majd 2020-ra készülnek el azok az a csúcsautók, amelyek automata pilótával képesek áthaladni kereszteződésekben, és a városi forgalomban is önállóan közlekednek.

Ghosn hisz benne, hogy az önvezető autók nagymértékben javítják majd a biztonságot, mivel a balesetek 90 százaléka emberi mulasztás miatt következik be.