Töltés közben égett porrá egy Tesla

Tesla, Norvégia
Nina Haug Eide charges her Tesla electric car at her house in Son, Norway, 03 August 2015. Photo: Sigrid Harms/dpa
Vágólapra másolva!
A méregdrága Model S és a gyári Supercharger töltőállomás is teljesen a lángok martaléka lett Norvégiában.
Vágólapra másolva!

A január 1-jén, Brokelandsheia városában történt tűzesetben személyi sérülés nem történt, viszont a 2014-es évjáratú Model S és a Tesla tulajdonában lévő Supercharger gyorstöltő-állomás is megsemmisült. Ez a töltőpont tehát kiesett a hálózatból, ami érzékenyen érintheti a Model S tulajdonosokat a legnagyobb Tesla-flottával rendelkező európai országban.

A kép illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sigrid Harms

Tűz esetén az elektromos autóknál az akkumulátor az egyik érzékeny pont, mivel a lítium alapból gyúlékony, sőt robbanásveszélyes anyag. A lítium-ion akkumulátorokban külön elektronika felügyeli a rendszer biztonságát, ami töltés közben még fontosabb, de úgy tűnik, valami most meghibásodhatott.

Ráadásul az elektromos autóknál a tűzoltóknak sincs egyszerű dolguk, mivel ezeket nem lehet hagyományosan, vízzel oltani. Maga a Tesla egyelőre még nem nyilatkozott, természetesen kivizsgálják az esetet, ahogyan a korábbi tűzeseteket is, bár azokat szinte kivétel nélkül baleset okozta. 2013-ban be is vezettek néhány újítást, hogy még jobban védjék az akkumulátorokat, illetve tűz esetén megakadályozzák a tűz továbbterjedését.