Gyenge januárt produkált a Volkswagen

VW, Volkswagen
Employees of German car maker Volkswagen check cars at a assembly line of the VW plant in Wolfsburg, central Germany, on October 21, 2015. Volkswagen shook Germany's powerful automobile industry with revelations in September 2015 that it had fitted 11 million of its diesel vehicles with software designed to cheat official pollution tests. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Két fő piacán, Németországban és az Egyesült Államokban is jelentős volt a kereslet visszaesése a dízelbotrány miatt.
Vágólapra másolva!

"Az év első felében a forgalom fellendülésére számítunk" - nyilatkozta Thomas-Werner Zahn, a Volkswagen személygépkocsi értékesítési igazgatója az Automobilwoche lapnak adott interjúban. "Meg vagyunk győződve róla, hogy a Volkswagen 2016-ban is a 2014-es és 2015-ös piaci részesedést éri el" - közölte. A Volkswagen piaci részesedése mindkét évben 21 százalék volt.

Volkswagen-gyár Wolfsburgban Forrás: AFP/Odd Andersen

Januárban a VW márka forgalomba helyezései a szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrtbundesamt adatai szerint 8,8 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Az Egyesült Államokban pedig még ennél is nagyobb,

14,6 százalékos volt a visszaesés.

„A legnehezebb az ügyfelek és a közvélemény bizalmának a visszaszerzése lesz” - mondta Thomas-Werner Zahn, hozzátáve, hogy ennek érdekében egy tájékoztató reklámkampányt indít a Volkswagen. A dízelmotor jövőjéért nem aggódik a Volkswagen értékesítési igazgatója. "Semmilyen következményre nem számítunk a motorok választékában. Szilárdan hiszünk a dízelmotor németországi jövőjében" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a dízelmotorok népszerűsítésére nem tervez reklámkampányt indítani a Volkswagen.

A Volkswagen-konszern pénteken közölte, hogy elhalasztja éves eredménybeszámolójának közzétételét és részvényesi közgyűlését a dízelbotrány során felmerült számos, még megoldatlan probléma miatt. Az eredménybeszámolót március 10-ére tervezték Berlinben, a részvényesek éves közgyűlése pedig április 21-én Hannoverben lett volna.

A pénteki bejelentéssel egy időben jelezték azt is, hogy 2015-ben a VW "nagyjából az előző évivel megegyező" EBIT (adó- és kamatfizetés előtti) eredményt ért el egyszeri tételek, azaz például a visszahívási akciók milliárdos költsége nélkül. A 2014-es EBIT-eredmény 12,7 milliárd euró volt.

A Volkswagen fő részvényese, a szavazati jogok 50,73 százalékával rendelkező Porsche SE szintén elhalasztja eredetileg március 15-re kitűzött eredménybeszámolóját és a május 4-re tervezett részvényesi közgyűlését. A Porsche SE szerint a korábbi 0,8-1,8 milliárd eurós 2015-ös nettó nyereség-előrejelzését "fenntartásokkal kell kezelni".