Több ezer gyorshajtót fogtak a 24 órás razzia alatt

véda traffipax kkep
Vágólapra másolva!
A rendőrök 3741 gyorshajtót bírságoltak meg a Speedmarathon 2016 sebességellenőrzési akció keretében.
Vágólapra másolva!

A csütörtök reggel hat órakor kezdődött, az Európai Közlekedési Szervezet Hálózata (TISPOL) által kezdeményezett 24 órás akció keretében 857 helyszínen mértek sebességet. Noha a csapból is az folyt, hogy egész napos razzia lesz, 3741 gyorshajtót fogtak a rendőrök, de ez előrelépés a tavalyi hasonló akcióhoz képest: akkor ötezer gyorshajtót bírságoltak meg, most 25 százalékkal kevesebb volt a sebességkorlátozást túllépők száma.

A sebességellenőrzési pontok többségét a lakosság javaslatai alapján jelölték ki, és az akciót megelőzően nyilvánosságra is hozták. Az akcióban 613 rendőr vett részt, az egyik helyszínen az Origo is ott volt.

Forrás: ORFK

A rendőrség szerint az intézkedés jó hatást gyakorolt a közlekedésbiztonságra, mert sem csütörtökön, sem péntek délig nem történt halálos baleset Magyarországon. Tavaly is ugyanilyen hatást gyakorolt a közlekedésre az akció, vagyis akkor sem volt halálos közlekedési baleset, sőt az azt követő két napban sem halt meg senki a magyar utakon.

A múlt évi összeurópai akció során a legtöbb gyorshajtót (11 ezret) Németországban mérték be. A második Olaszország volt 5,5 ezer gyorshajtóval, a harmadik pedig Magyarország ötezerrel. Az idei nemzetközi adatok csak később állnak rendelkezésre.

Átlagosan 30 ezer forintos bírsággal számolva (ez a közigazgatási bírság alsó határa, ennél lehet több, de ezt kompenzálhatják a pár ezer forintos helyszíni bírságok) az akció bevétele 112 millió forint.