Így nyomoznak a legpofátlanabb magyar sztrádás bliccelő után

2017.05.17. 11:21

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. intézkedési lehetőségei korlátozottak, ezért nem sikerült még behajtani a nemrégiben híressé vált, rekorder bliccelő tartozását. De már nyomon van a cég.

Az Origón nemrég jelent meg az a hír, amely szerint a legtöbb autópálya-bírságos csekket egy Budapest agglomerációjában élő külföldi autós kapta 2016-ban: 365 nap alatt mintegy 287-et.  A cikk megjelenése után jelentkezett egy olvasónk, aki szerint a leírás pontosan illik egy környékén parkoló Audira.

Az információval megkerestük a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t. Nem Audiról van szó, vagyis az olvasójuk biztosan nem azt a járművet találta meg" – írta válaszlevelében Török Szabolcs, a NÚSZ kommunikációs vezetője.

"Többet sajnos nem is árulhatunk el, a rendszámot sem adhatjuk meg, mert adatvédelmi megfontolásokból és a személyiségi jogok védelme érdekében ezt csak az érintett hozzájárulása esetén tehetnénk meg." 

Török szerint az intézkedési lehetőségeket illetően nehéz helyzetben van a cég.  "A NÚSZ jogosulatlan úthasználat esetén a jogszabályban foglaltak alapján csak és kizárólag abban az esetben tud eljárni, ha a rendszám alapján egyértelműen megállapítható a jármű üzembentartójának személye." 

Török szerint a magyar felségjelű járművek esetében a fentiek megállapítása érdekében a NÚSZ a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága nyilvántartásából közvetlenül igényelhet adatot,  míg külföldi honosságú járművek esetében az adott ország járműnyilvántartásához közvetlen hozzáférése nincsen. Az adott ország gépjármű-nyilvántartásáért felelős hatóság közvetlen jogsegély keretében történő egyedi megkeresése több száz ügyben ugyanakkor a pótdíjak sikeres érvényesítését jelentős mértékben megnehezítené. 

A fentiekre tekintettel a NÚSZ a külföldi felségjelű, a magyarországi díjköteles utakat megfelelő e-matrica nélkül igénybe vevő járművek üzembentartójának megállapítására és az ismertté válást követően a pótdíjak kiküldésére külföldi partnerirodákat vesz igénybe.  Ezek az irodák ugyanis rendelkeznek az adott ország nyilvántartásához való közvetlen hozzáféréssel, ismerik és megfelelően alkalmazzák a helyi jogszabályokat, valamint mindenben megfelelnek a vonatkozó előírásoknak. Jelenleg 23 ország esetében van lehetőség pótdíjas eljárások lefolytatására. 

"A konkrét ügyben szintén a fentiek szerint járt el a NÚSZ, ugyanakkor az illetékes partneriroda behajtása nem vezetett eredményre" – írta Török. Kiemelt jelentőségű ügy lévén a NÚSZ a hatáskörrel rendelkező belföldi szervezet közreműködésével jogsegély keretében az adott ország járműnyilvántartását vezető hatóságához fordult.  Társaságunk a megkeresésünkre kapott hivatalos válasz birtokában tudja majd megtenni a szükséges intézkedéseket, amely adott esetben akár büntetőjogi eljárás kezdeményezését is magában foglalhatja."

KAPCSOLÓDÓ CIKK