Figyelem, nagyon sok autót kitiltanak Budapestről

Vágólapra másolva!
Tovább korlátozzák a szmogriadó idején használható gépjárművek körét a fővárosban - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.
Vágólapra másolva!

A testület 23 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett döntött a Szeneczey Balázs és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettesek által jegyzett, a szmogrendelet módosításáról is szóló előterjesztés elfogadásáról.

Az elfogadott határozat szerint

2018. október 1-je után a fővárosi riasztási fokozat elrendelése esetén korlátozzák a 7-es és a 8-as környezetvédelmi osztályú - Euro 3-as dízelüzemű - gépjárművek forgalmát is.

Az intézkedéssel - mint a javaslatban rámutattak - a korlátozottak aránya az üzembentartók mintegy harmadáról gyakorlatilag 40 százalékára emelkedik.

A döntés értelmében

2019. október 1-jétől a 10-es és a 11-es környezetvédelmi osztályú - Euro 4-es dízelüzemű - gépjárművekre is vonatkozik a korlátozás riasztási fokozat esetén.

Az elfogadott előterjesztés szerint az előbbi rendelkezések hatályba lépésekor a használt gépjárműveknek gyakorlatilag a fele, a 2015-ös adatok alapján

52 százaléka esik majd a riasztási fokozat forgalomkorlátozása alá.

A képviselők döntöttek arról is, hogy riasztási fokozat elrendelése után

tilos belsőégésű motorral hajtott, rendszámtábla nélküli segédmotoros kerékpárokkal közlekedni.

A testület hatályon kívül helyezte azt a januári határozatát, amely a szennyezőbb gépjárművekkel közlekedőknek a riasztási fokozat idején lehetővé tette a helyi közösségi közlekedés ingyenes igénybe vételét, továbbá módosította a parkolási rendeletet, amellyel hatályon kívül helyezték a korlátozás által érintett gépjárművekre vonatkozó ingyenes parkolást.

A közgyűlés kimondta továbbá, hogy indokoltnak tartja a szmoghelyzetekkel kapcsolatos felsőbb szintű jogszabályi környezet felülvizsgálatát is.