Meglepő betűvel jön az új magyar rendszám

dolgozik EGYÉB TÁRGY ÉPÜLET HÉTKÖZNAPI munka közben nők munkában rendszámtábla TÁRGY üzem
Győr, 2012. szeptember 13. Dolgozók rendszámtáblákat csomagolnak a Plaket Kft. győri üzemében, ahol a gépjárművek rendszámait gyártják, 2012. szeptember 13-án. Még az idén döntés születhet a területi (megye, járás) alapú rendszámokról, és amennyiben a bevezetés mellett dönt az illetékes tárca, a műszaki vizsgán egyablakos ügyintézéssel történhet meg a rendszámcsere. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Még az idén befejeződik a P betűvel kezdődő rendszámok kiadása Magyarországon, de nem az következik, amire sokan számítanak.
Vágólapra másolva!

A legújabb rendszámokat gyűjtő topikban tették fel nemrég a kérdést, hogy várhatóan mikor kezdődik Magyarországon a Q betűs rendszámok kiadása? Jelenleg a P betűvel kezdődőket osztják az okmányirodák, a kérdező pedig azt feltételezte, hogy a Q betű lesz a következő állomás.

De nem a Q jön.

Ahogy korábban az N után az O, a Q betű is kimarad a sorból. A magyarázat ugyanaz, mint az O esetében volt, vagyis

ezt a karaktert könnyen összetéveszthetik a nullával a rendszámfelismerő szoftverek, főleg, ha tömegesen vannak jelen az utakon.

Magyarországon évek óta nem is végződnek a sorozatban kiadott rendszámok O-ra, Q-ra és I-re, utóbbit az 1-essel lehetne könnyen összetéveszteni.

Egyéni rendszámként természetesen bárki vásárolhat magának O vagy Q betűvel kezdődő rendszámot,

a három betű, három szám kombináció ára 112 450 forint.

Az R betűvel kezdődő rendszámok várhatóan 2018 májusában vagy júniusában fognak megjelenni az utakon

- írta a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. korábban az Origónak. Jelenleg PRS-nél tartanak a kiadások.