Már júliusban új rendszámok jönnek Magyarországon

2018.06.26. 11:03

Hamarosan elkezdődik az új, R betűvel kezdődő rendszámok kiadása Magyarországon.

„Az elmúlt évek tapasztalatai alapján körülbelül másfél évente indul el egy-egy új betűvel kezdődő sorozat kiadása, így az R betűvel kezdődő rendszámok várhatóan 2018 májusában vagy júniusában fognak megjelenni az utakon” - írta még tavaly az Origónak a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

Azóta kiderült, hogy ez a becslés kicsit optimista volt, mert egyelőre PY-nál tartanak a hazai kiadások. De az előzetes tervekhez képest olyan hatalmas csúszás sem lesz.

Forrás: Platesmania.com

Június első hetében elkezdődött az R betűvel kezdődő rendszámok gyártása – közölte a Vezess kérdésére a Belügyminisztérium sajtóosztálya, amely hozzátette: az elkészült rendszámok szállítása az igények szerint folyamatos a kormányablakokhoz és az okmányirodákba. A Miniszterelnökség szerint júliusban megkapják az autósok az első R betűs rendszámokat.

És hogy miért az R jön?

Mert ahogy korábban az N után az O, a Q betű is kimarad a sorból. A magyarázat ugyanaz, mint az O esetében volt, vagyis ezt a karaktert könnyen összetéveszthetik a nullával a rendszámfelismerő szoftverek, főleg, ha tömegesen vannak jelen az utakon. Magyarországon sok-sok éve nem is végződnek a sorozatban kiadott rendszámok O-ra, Q-ra és I-re, utóbbit az 1-essel lehetne könnyen összetéveszteni.