Fontos határidő jön, több mint kétmillió magyar autós kerülhet bajba

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a visszaszámlálás: egy hét múlva lejárnak a 2018-ra megváltott éves országos és megyei e-matricák.
Vágólapra másolva!

A tavalyi vignettákkal 2019. január 31-én, csütörtök éjfélig lehet jogszerűen közlekedni a hazai útdíjköteles autópályákon és autóutakon.

A mostani határidővel több mint 2,3 millió e-matrica jár le, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. felkészült az autósok utolsó rohamára.

Az összes értékesített matrica közel 90 százaléka a legelterjedtebb D1 kategóriában talált gazdára.

Az országos éves matrica ára (42 980 forint) 2012 óta változatlan, de a megyei matricák ára (5000 forint) sem változott a 2015-ös bevezetésük óta.

Az új éves e-matricák az ország több mint kétezer pontján, ezen felül interneten és mobiltelefonnal, sms-ben vagy telefonos alkalmazáson keresztül, bárhol könnyen megvásárolhatók.

A nagycsaládosok részleges díjmentességre jogosultak, kedvezményes e-matrica-vásárláshoz azonban nekik is minden év január 31-ig be kell jelenteniük a közlekedési igazgatósági hatóság nyilvántartásába az általuk üzemben tartott gépjárművet.

Január elsejétől könnyebbség, hogy a D2 vagy B2 díjkategóriájú jármű forgalmi rendszámára is vásárolhatnak U (utánfutó) díjkategóriájú e-matricát az autósok, így az érvényességi idő végéig bármilyen forgalmi rendszámú vontatmánnyal közlekedhetnek.