Lopják a céges Renault-kat

Autótolvajok, autólopás
Vágólapra másolva!
A LeasePlan kilencezer autós flottájából az idén Renault-kat vittek el a legnagyobb számban.
Vágólapra másolva!

A LeasePlan saját adatai szerint az idei év első három hónapjában negyven százalékkal több autót tulajdonítottak el időarányosan az általa kezelt közel kilencezer darabos gépjárműflottából, mint egy évvel korábban. A céges autók lopási statisztikáját változatlanul az alsó-középkategóriás modellek vezetik.

A LeasePlan flottájából ellopott 17 gépjármű közel másfélszeres emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és közel háromszorosa a 2011 azonos időszakában tapasztalt lopásoknak. Az elmúlt év legveszélyeztetettebb flottaautói azonos mértékben a Ford, Opel és a Volkswagen voltak, ez nagyjából egybevág az ORFK statisztikájával is. A LeasePlannél idén egyelőre a Renault különböző típusai voltak a legkapósabbak a tolvajok körében, a céges flottákban legnagyobb súllyal jelenlévő Fordnak viszont mindössze három autóját lopták el az első negyedévben.

A flottakezelő adatai alapján az ellopott vállalati autók átlagosan 60 ezer kilométert futottak és 1,75 millió forint kártérítést fizetett utánuk a biztosító. Nagyon keveset futott, háromezer kilométeres és idősebb, közel 200 ezer kilométeres autót egyaránt vittek a flottából.

Elsősorban nem a nagyértékű, hanem az alsó-középkategóriás gépjárműveket kedvelik a tolvajok. A biztosító a legtöbb esetben fizet, kivéve, ha a gépjárműhöz tartozó kulcsokat nem tudja felmutatni a használó. A LeasePlan flottájából ellopott autók tíz százalékában volt váltózár, az immobilizer pedig szinte egyikből sem hiányzott.