Ha az Év motorja kevés, ott a világító oroszlánkarom

peugeot 2015
Vágólapra másolva!
A Peugeot 208 bemutatása óta eltelt 3 év, ideje volt ráncba szedni. A frissített változatot kívülről az új hátsó lámpákról a legkönnyebb megismerni, az igazi újdonság azonban az 1,2-es benzines turbómotor megjelenése.
Vágólapra másolva!
A 208-as a maga 3 évével még a nagyon jónak számító gyári átlagot is javítja, a frissítése azonban indokolt volt. Küllemben és belbecsben egyaránt a mai trendeket hozza Forrás: Peugeot

A Peugeot 3 éve azzal az ígérettel mutatta be a 208-ast, hogy ez a kisautó végre feledtetni fogja a csalódást keltő 206-os és 207-est, és visszatér a legendás 205-ös szellemiségéhez. A túlhizlalt elődhöz képest egy mázsát faragtak a tömegéből, korszerű háromhengeres benzinmotorokat kapott, és ebben jelent meg először a Peugeot új műszerfal elrendezése is. Ennek lényege, hogy a legtöbb gombot egy érintőképernyő helyettesíti, a kormány kisebb az átlagosnál, a műszereket pedig nem rajta keresztül, hanem fölötte nézi a vezető, majdnem úgy, mint egy head up kijelzőt.

Kényelemre hangolva

Bár a gokartszerűen közvetlen kormányzásával viszonylag agilisan mozgott a 208-as, a fő ütőkártyája mégsem a sportosság, hanem a komfort volt a konkurenciával szemben. Ez nem csak a szokásosnál kényelmesebb és puhább ülésekben jelentkezett, hanem a nagyautósan finom siklást biztosító rugózásban és jól sikerült zajcsillapításban is.

Egyik legfontosabb újdonság a 208-as motorválasztékában a turbós, 4,5 l/100 km vegyes fogyasztású, 110 lóerős 1,2-es turbómotor Forrás: Peugeot

Három év azonban pont egy fél modellciklus az autóiparban, ezért eljött az ideje a modellfrissítésnek. Kívülről csak finoman nyúltak az alapvetően jól sikerült, karakteres formához: a fényszórók fekete maszkolást kaptak, lecserélték az első lökhárítót, megnövelték a hűtőmaszkot, és olyan, térhatású LED-es hátsó lámpákat építettek be, amelyekben a három csík a Peugeot marketingesei szerint az oroszlánkarmokra emlékeztetnek.

Az új LED-es hátsó lámpák nagyon feldobják a megjelenést Forrás: Peugeot

Három év alatt az elektronika sokat fejlődött, nem csoda, hogy a Peugeot is frissítette a 208-as fedélzeti infotainment rendszerét. Elérhetővé vált a lehetőség, hogy a MirrorScreen funkcióval kirakjuk az androidos, illetve iPhone-os okostelefon képét a belső, 7 colos érintőmonitorra, de akinek ez nem elég, az telepítheti a Peugeot speciális, autókba tervezett alkalmazásait is.

Velük van az erő

A motorok terén a legfontosabb változás, hogy a jó öreg 1,6-os szívómotort a 110 lóerős 1,2-es, háromhengeres turbó nyugdíjazta, amely ugyan gyengébb 10 lóerővel, de 160 helyett 205 Nm a nyomatéka, amit ráadásul már szinte alapjárattól lead. Az Év Motorja címet elnyert motorhoz érhető csak el a japán Aisin által fejlesztett új hatfokozatú automataváltó, amely egy korszerű hagyományos automata, nem keverendő össze a dízelekhez rendelhető, rángató robotváltókkal.

A kicsi kormánykerék és a magasra telepített műszerek ismerősek, a 7 colos érintőképernyő új az i-Cockpiton Forrás: Peugeot

A magyarországi értékesítés kezdetének apropóján megtartott próbavezetésen jól vizsgázott az új kis turbómotor: a három henger alapjárati dadogását, meg az ötfokozatú váltó pontatlan, lötyögős mozgását feledtette a motor rugalmassága, mivel a fickós nyomaték miatt ritkán kell visszaváltani gyorsítás előtt.

Korszerűbben ésszerűbb

Dízelfronton ésszerűsödött a felhozatal: az 1,4-es helyett az 1,6-os HDi 75 lóerőre lebutított változata tölti be ezentúl az alapmotor szerepét, a sokszor bizonyított blokk még két teljesítménnyel, 100, illetve 120 lóerővel is elérhető. Kézi váltóval a középső átlagfogyasztása mindössze 3,4 l, de az erősebb is csak 2 decivel kér többet. Bár fogyasztást a villámteszt során nem sikerült leellenőrizni, az azonban feltűnt, hogy már a 75 lóerős dízel is nagyon könnyedén viszi az 1,1 tonnás Peugeot-t, a kisautó 2000-es fordulatszám alatt is jól gyorsul, akár ötödik fokozatban is.

A harcias GTi nem csak piros farral kérhető Forrás: Peugeot

A csúcson immár a 208 lóerős GTi by Peugeot Sport változat trónol, amely 230 km/h végsebességével és 6,5 s gyorsulásával kiemelkedik a polgári 208 flottából. A futóműve még a sima GTi-hez képest is keményebb, és nem hiányzik belőle a kagylóülés és az önzáró differenciálmű sem. Vérbeli hot hatch, nem vitás, miközben, ha a vezetője reprodukálni tudja a hivatalos mérési ciklus szerinti fogyasztást az életben, akár 5,4 liter benzinnel is elautózhat 100 kilométert...

Egyéniségekre szabva

Üzemanyag-hatékonyságban a miniautókra, biztonság és testreszabhatóság tekintetében viszont a nagyobb kategóriákra jellemző megoldásokat kínál a frissített 208-as. Immár városi koccanásgátlóval is kérhető, amely 30 km/h-ig megakadályozza az ütközést akkor is, ha a vezető nem fékez. A tolatókamera is új tétel, az automatikus parkolófunkció és a dizájn csomagok révén pedig a prémium modellek színvonalát is megközelítheti a kisautó.

Talán ebből a szögből mutat a legjobban a 208-as. Kombi és kupé-kabrió továbbra sincs belőle Forrás: Peugeot

Mindazonáltal az nem a 3 millió forintos alap 208-as. Az az egyliteres, háromhengeres, 68 lóerővel és 3 ajtóval, Access alapkivitelben 6 légzsákkal, ESP-vel, ABS-szel. Egészen precízen 2,94 millió forintba kerül a 200 ezres bevezetési kedvezménnyel, a legolcsóbb dízel, a 75 lovas 1,6-os azonos felszereltségi csomaggal 3,65 millió forint. Ha az új 208-as árába tartósan be tudják építeni a jelentős árkedvezményeket, az elődhöz képest alig 1-3 százalékos az árnövekedés. A tartalmi és formai fejlődés ennél jóval többet is megérne.

Már elektromos Partner is van

A motorháztetőről a hűtőmaszkra vándorolt oroszlánról, az átrajzolt lámpafészkekről és a LED-ekről lehet leginkább beazonosítani a 2015-ös Partnert. A Tepee, vagyis a személyváltozat és a lemezes furgon között a frissített látványvilágon túl a gazdagabb és korszerűbb felszerelésekben sincsen különbség: a sorozat MirrorScreennel, tolatókamerával és az év végétől felárért városi vészfékfunkcióval is rendelhető. A haszonjárműveknél az Euro5 normát teljesítő 75 és 90 lóerős 1,6-os dízelek még egy évig maradnak, a Tepee 1,6-os, 98 lóerős szívó 98 LE benzinese és a 75/100/120 lóerős 1,6-os BlueHDi dízelei azonban már most megfelelnek a legszigorúbb Euro6 követelményeinek.

A kínálat legegzotikusabb tagja a 67 lóerős, 170 km hatótávolságú Partner Electric változat. Az elektromos hajtásláncra és az akkumulátorra 8 évre, illetve 100 ezer km futásteljesítményre szóló garanciát nyújt a Peugeot. Az elektromos Partner csak furgonként kapható, listaára 8 millió forint körüli, amely kompletten, tehát az akkumulátorcsomaggal értendő. Hagyományos motorizáltsággal nettó/bruttó 3,34/4,24 millió forinttól lehet Partnerbe ülni, az alapdízel ára 3,568/4,53 millió forint, a Tepee benzinmotorral 4,040 000 Ft, az 1,6-os dízellel 5,17 millió forintos indulóáron folytatja júniustól a pályafutását.