Tojáslabda, céltábla, dákó

Vágólapra másolva!
Hogy Anglia a futball őshazája, mindenki tudja. Hogy a tenisznek óriási hagyománya van a szigetországban, ez sem újdonság. Valószínűleg azzal is sokan tisztában vannak, hogy milyen népszerű a csatorna túloldalán a rögbi, a krikett, a snooker, vagy éppen a darts. A televíziós közvetítéseknek köszönhetően most már nálunk is egyre többen ismerik, és kedvelik ezeket a hagyományos brit sportágakat, de azért megpróbáljuk őket egy kicsit közelebb hozni, hátha azok számára is vonzóvá tudjuk tenni, akik csak legyintenek, amikor valaki tojáslabdával a hóna alatt rohangál.
Vágólapra másolva!

A rögbi kialakulását egy William Webb Ellis nevű angol fiatalembernek tulajdonítják, aki 1823-ban az angliai Rugby városában egy futballmérkőzés közben felkapta a labdát, és azzal berohant a kapuba.

A futballnak ekkor még nem volt kialakult szabálya, de kézzel nem lehetett érinteni a labdát, viszont Ellis újítása megtetszett a többieknek, így létrejött a rugby football. Az új sportágnak tulajdonítják az első futballklubbok megalakulását, 1839-ben jött létre a Barnes Club, 1843-ban pedig Guy's Hospital Football Club.

Érdekesség, hogy az 1858-ban alapított Blackheath Rugby Club alapítótagja volt az Angol Labdarúgó Szövetségnek (FA), de amikor véglegessé vált, hogy a futballban nem lehet futni labdával a kézben, akkor a klub kilépett az FA-ből, ezzel hivatalosan is kettévált a két sportág.

1871 januárjában a rögbicsapatoknak is lett külön testülete, a Rugby Football Union, amely egységesítette a sportág szabályait. Még ugyanebben az évben Anglia és Skócia csapatai között sor kerül az első nemzetközi mérkőzésre.

Az uniós rögbi, amelyet 15 fős csapatok játszanak, mellett a 20. század elején elindult a ligarögbi is, amelyben 13 játékosból álló gárdák meccselnek egymással.

A játékidő 2x40 perc, ez alatt próbálja a két csapat a labdát a célterületre vinni vagy rúgni, pontot négyféleképpen lehet elérni: öt pontot ér a labda célvonal mögé helyezése (cél), kettőt a cél utáni sikeres jutalomrúgás, hármat a büntető (szintén rúgás, szabálytalanság után, állított labdából) és a drop-gól (rúgás mezőnyből).

Fontos tudnivaló, hogy a labdát előre csak vinni vagy rúgni szabad, passzolni viszont csak hátrafelé lehet, éppen ez az oka, amiért az angolszász iskolákban pedagógiai célzattal játszatják a rögbit a gyerekekkel (a katonai kiképzésnek is alapeleme), mivel rá vagy utalva a csapattársadra, és emígyen erősíti a csapatszellemet és a bajtársiasságot.

Forrás: EPA

A világbajnok dél-afrikai csapat a Webb Ellis-kupával

A legfontosabb események: a négy évente megrendezésre kerülő Világkupa (a 2007-es, franciaországi vébét Dél-Afrika nyerte), az évente megrendezésre kerülő Hat Nemzet Tornája, amely jelenleg is zajlik, és amelyen Anglia, Franciaország, Wales, Olaszország, Skócia és Wales küzd az elsőségért, valamint a Tri Nations, ahol Új-Zéland, Dél-Afrika és Ausztrália évente vetekszik egymással.