hirdetés
fotóstipp

Fotóstipp: diavetítés a weben

2006.04.18. 13:47

Vannak, akik az asztalfióknak - rosszabb esetben a winchesternek - készítenek képeket. Sokakban munkál azonban a megmutatkozás vágya, hogy a nagyvilág elé tárják jobban, vagy kevésbé jól sikerült műveiket. A legegyszerűbb módszer erre saját webgaléria készítése.

Például egy olyan, ahol a látogatónak nem sok dolga van, nem kell klikkelgetnie, csak hátradőlnie és élvezni a "vetítést". Egy ilyen diavetítés elkészítéséhez nincs szükség komoly programozói tudásra, sőt bonyolult szoftverre sem: a T-Online Fotótáron is elérhető a szolgáltatás, aki pedig teljesen testre kívánja szabni webes slideshow-ját, annak érdemes egy próbát tennie az ACDSee nevű shareware képnézegető és -szerkesztőprogrammal.

Az ACDSee 8-as verziója számos területen segíti a digitális fotókat rendszerező, szerkesztő felhasználót: a szoftver rég túllépett már a képnézegető státuszon. Egy összetett programcsomagról van szó, melyben megtalálható szinte minden, amit a fotóamatőr egy számítógépes alkalmazástól elvárhat. Így persze nem hagyták ki belőle a slideshow (diavetítés) funkciót sem, melyet ezúttal közelebbről is szemügyre veszünk. Legnagyobb előnye, hogy néhány nagyon egyszerű és jól érthető lépés után elkészül a végeredmény, a webgaléria

Első lépés a diashow-hoz felhasználni kívánt képek kijelölése. Ezek legyenek azonos mappában, melyen belül bármelyikük kijelölhető. Nem egymás utáni képek kijelölésénél a jó öreg Ctrl+bal egérgomb módszer ajánlott.

Forrás: [origo]

A slideshow készítőt a Create menü alatt találjuk, rögtön az első pont alatt, aminek neve önmagáért beszél: Create Slide Show File. A menüpontra kattintva egy nagyobb ablak fogad, néhány nyilvánvaló opcióval. Új diavetítés készítéséhez válasszuk a Create a new slide show menüpontot, egy korábban mentetthez pedig a Load an existing slide show project-et. Utóbbi esetben természetesen egy ACDSee-ben mentett diavetítés hívható be és módosítható.
Új vetítés készítése esetén további három opció választható: készíthetünk önállóan, EXE-ként futtatható slideshow-t (Standalone slide show), Windows képernyővédőt .SCR formátumban (Windows Screen Saver) és weben is lejátszható Flash mozgóképet (Macromedia Flash slide show). Az internetes galériához természetesen az utóbbira lesz szükség. A végeredmény így egy SWF kiterjesztésű Flash fájl lesz.

Forrás: [origo]

A Next gombbal továbblépve egy újabb ablak jelenik meg, amiben a már kijelölt fotókhoz adható újabb kép (Add), vagy esetleg eltávolítható valamelyik nem tetsző fotográfia.

Forrás: [origo]

A következő ablakban a képek közötti áttűnés effektje állítható be. Ehhez a képek melletti Transition feliratra kell kattintani, aminek jutalma egy újabb kis ablak.

Forrás: [origo]

Ebben állítható be a választott kép áttűnésének, azaz a képek közötti váltás módja. Ez lehet egyszerű átúszás (Fade), de kérhető spirálisan, vagy ajtószárny-szerűen nyíló áttűnés is. A None opció esetén a képek nem "átúsznak" egymásba, csak egyszerűen váltakoznak, míg a Randomnál a szoftverre véletlenszerűen kiválasztja valamelyik effektet. A kiválasztott áttűnés mindig a kiválasztott képhez lesz rendelve, ha viszont ugyanazt az áttűnési módot szeretnénk minden képnél, akkor elég csak az elsőnél beállítani, majd az ablak alján található Apply to all pontot bejelölni.

Forrás: [origo]

Továbblépve a bal oldali ablakrészben választható ki, hogy automata, vagy manuális képlapozást szeretnénk. Automata esetén másodpercben adható meg az áttűnés ideje (Transition length), valamint a képek lapozásának ideje (Display slide for): ennyi ideig látszik majd egy fotó, mielőtt átúszik a következőbe. Manuális lapozásnál az előre (Forward), hátra (Backward) és a véletlenszerű (Random) lapozás választható. Jobboldalt az Automatically repeat slide show bejelölésével a vetítés végteleníthető, a Hide slide show controls opcióval pedig a kezelőszervek tüntethetők el - ez csak automatikus képlapozásnál választható. A Background color opció a képek mögötti háttér színének beállítására szolgál.
Végül az ablak alsó részében a képek közötti áttűnés minősége adható meg. Balra húzva a csúszkát rosszabb minőséget, de egyben kisebb fájlméretet, jobbra tolva pedig jobb minőséget , de terjedelmesebb fájlt kapunk.

Forrás: [origo]

A soron következő ablak az utolsó, ahol beállítások fogadnak. Itt a vetítési ablak szélessége (Flash width) és magassága (Flash height) adható meg pixelekben. Internetes galériához célszerű max. 640x480-as, nagyobb weboldalmérethez 800x600 pixeles ablakot beállítani, hiszen a feleslegesen nagy flash fájl csak az oldalletöltést lassítja. A Stretch images to fit... opcióval a képablak méretéhez igazíthatók a fotók. Az alsó részben a flash (.SWF) fájl mentésének helye adható meg, illetve a vetítés munkafájlként (.ASW) is elmenthető (Save project file), amit aztán visszahívhatunk és módosíthatunk.

Forrás: [origo]

A következő lépés a diavetítés mentése, melynek végén azonnal meg is tekinthető a kész mű, melyet egyszerűen fel kell tölteni egy webes tárhelyre. Ha ismerősünk valamiért nem tudná megnyitni az állományt, PC-jéről valószínűleg az ingyenes Flash player nevű alkalmazás hiányzik, ezt kell telepíteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
hirdetés
hirdetés
hirdetés
youmetry