hirdetés
gyerekkameraNikonOlympusSamsungCanon

Digitális kamerát a gyereknek

2007.07.20. 17:30

Olympus FE-170

Az Olympus belépőszintű fényképezője hat megapixeles szenzorral rendelkezik, ennél azonban érdekesebb, hogy magyar nyelven is elérhető a menürendszere, igaz, ezt az internetről kell külön letölteni és feltölteni rá. 

Forrás: [origo]
Nézze meg a fényképezővel készített tesztképeket!

Ez a fényképezőgép is tökéletesen alkalmas a gyerekeknek: könnyű kezelni, képminősége pedig egy fotós bloghoz elegendő. Sajnos a mozgóképes képességeiről mindez már nem mondható el. Meglepődtünk rajta, de a 320x240 pixeles videót hang nélkül tárolja a készülék, így legfeljebb némafilmekhez ajánlott, vagy utólag kell szinkronizálni, zenével ellátni a felvételeket, gyerekeknek ezen a téren nem túl jó választás.

A kevésbé elterjedt, és az SD-nél jóval drágább xD-kártyákkal használható FE-170 a hazai forgalmazóknál megközelítőleg 29 ezer forintba kerül.

Nézze meg a Olympus FE-170-nel készített videót! (lejátszás teljes képernyőn)

Praktica DCZ 5.8

Nagyon kíváncsiak voltunk a volt keletnémet Praktica új termékére is. Az egzotikusan hangzó DCZ 5.8 fantázianevű fényképezőgépbe öt megapixeles érzékelőt, illetve egy 2,5 colos kijelzőt zsúfoltak. 

Az egyetlen európai márka képminőség terén nem maradt alul az ázsiai vetélytársakhoz képest, bár elképzelhető, hogy a szenzora szintén a távoli földrészről származik. Szintén pozitívum, hogy filmet akár 640x480-as felbontással is lehet vele készíteni, és közben zoomolni is képes. Sajnos a nagyítás alatt rövid időre megszakad a hangfelvétel, és ez bizony zavaró lehet, bár zenével, utószinkronnal át lehet hidalni a problémát. 

Forrás: [origo]
Nézze meg a fényképezővel készített tesztképeket!

Zárójeles megjegyzés, hogy a használati útmutatót egy mezei másolt CD-n mellékelte a hazai forgalmazó. Ez ugyan a kamera kvalitásaiból nem von le, de nem kelt minőségi hatást kicsomagolás után. A Praktica ára Magyarországon 27 ezer forint.

Nézze meg a Praktica DCZ-vel készített videót! (lejátszás teljes képernyőn)

Samsung S630

A dél-koreai mamutvállalat egyik legolcsóbb fotógépét is teszteltük. A Samsung S630 a tesztelőink egyöntetű véleménye szerint az egyik legjobban sikerült eszköz a most vizsgált modellek közül. Stabilan fogható a markolatának köszönhetően, és kijelzője is elég nagy, 2,5 colos átlójú.

Forrás: [origo]
Nézze meg a fényképezővel készített tesztképeket!

A hat megapixeles Samsung szintén magyar nyelvű menüvel rendelkezik, amely ráadásul jól átlátható, és szépen kivitelezett. A tesztfotók is kifogástalanok lettek, ráadásul még 640x480 pixeles videót is tud rögzíteni. Sajnos itt is jelentkezett a Prakticánál tapasztalt zavaró effekt, vagyis zoomolás közben nem vesz fel hangot ez a masina sem. A bátrabbak akár manuálisan is állíthatják az expozíciós értékeket, így többet lehet tanulni a fotózás alapjairól is. Az S630 ára megközelítőleg 30 ezer forint a fotósboltokban.

Nézze meg a Samsung S630-cal készített videót! (lejátszás teljes képernyőn)

Végszó

A boltokban beszerezhető legolcsóbb fényképezők tesztelése közben hamar világossá vált, hogy ma már húsz- és harmincezer forint között is lehet jó minőségű digitális kamerákat találni, akár még nyolc megapixeles felbontásban is. Ezek a viszonylag olcsó típusok bőven megfelelnek arra, hogy a gyerekek házi készítésű felvételeket készítsenek s osszanak meg barátaikkal. 

A legkevesebb ráfordítással egy márkajelzés nélküli, kínai terméket lehet beszerezni. Ennél a legfőbb probléma természetesen a minőséggel van: a gépváz óvatos kezeink között is majdnem eltört. A menürendszer, illetve az elkészült fényképek korántsem mondhatók tökéletesnek, képminőségben az összes márkás típus sokkal jobban teljesített a DigiGR8-asnál.

Húsz és harmincezer forint között azonban már több neves gyártó terméke közül lehet válogatni: a legjobb vételnek videós és fotós funkciói, illetve magyar nyelvű menüje miatt a Samsung készüléke tűnt.

Míg a képfelbontás amatőr felhasználásra mindegyik gépen bővel elegendő volt, a 320x240 pixeles videofelbontás inkább csak a weboldalba ágyazott videókhoz elegendő, teljes képernyőn nézve már elég kockás lesz. Ha a gyerek a mozgóképet preferálja, a Nikon, a Praktica vagy a Samsung fényképezőjét érdemes választani, ha inkább fotózna, akkor a kínain kívül bármelyik típus megteszi.

Érdemes még vásárlás előtt figyelembe venni azt is, hogy a gépekhez memóriakártyát is kell venni: egy 1 gigabájtos SD-kártya 4-5 ezer forintba kerül, az xD-ért viszont 8-9 ezret is elkérnek. Ceruzaelem helyett érdemes tölthető akkumulátort és töltőt is venni a digitális kamerához, egy ilyen szett nagyjából 3-4 ezer forintba kerül.

A tesztkészülékeket - a kínai modell kivételével - a Fotomarkettől kaptuk kölcsön kipróbálásra.

Előző
  • 1
  • 2
Következő
Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
hirdetés
hirdetés
hirdetés
youmetry