Mutogassa látványosan a nyaralás fotóit!

Vágólapra másolva!
A tél közeledtével jó érzés újra átböngészni a tengerparton készült képeket, és másoknak is megmutatni a legviccesebb élményeket. Persze az sem árt, ha nem egy béna Powerpoint-prezit használunk, hanem látványos, mégis gyorsan elkészíthető slideshow-t küldünk az ismerősöknek. Három népszerű webkettes szolgáltatást teszteltünk, így segítünk eligazodni a lehetőségek között.
Vágólapra másolva!

Diavetítés a Flickr képmegosztón

Az egyik legnépszerűbb fotótárhely-oldal, amely képes slideshow készítésére, a Yahoo tulajdonában lévő Flickr. A percenként több ezer fényképpel bővülő közösségi oldalról az [origo] oldalain már többször írtunk ismertetőt, azonban erről a funkcióról korábban nem esett szó.

Aki még nem hallott volna erről a képmegosztóról, annak azt érdemes tudnia, hogy a képek feltöltéséhez regisztráció szükséges. Jó hír viszont, hogy idén már a Yahoo-s azonosítókat is elfogadja a rendszer, így nem feltétlenül kell új belépési adatokat kitalálnia annak, aki rendelkezik már ilyennel.

Forrás: [origo]
Kattintson a diavetítés megtekintéséhez

A feltöltött fényképekhez kommentárt lehet fűzni, végül pedig a View as slideshow (Diavetítés nézet) feliratra kattintva egy látványos album jelenik meg, melynek linkjét elküldve a nem regisztrált netezők is megnézhetik a képeket. A tesztelt szolgáltatások közül a Flickr bizonyult a legpuritánabbnak, mindössze a képváltás sebességét lehet változtatni, így akinek nem tetszik ez a fajta minimalista design, más lehetőség után kell néznie.

Végtelen lehetőségek tárháza, avagy Slide

Az itthon kevésbé ismert Slide.com vállalatot az ukrán származású Max Levchin, a PayPal alapítója indította el. Havonta 134 millió embert érnek el globálisan, az Egyesült Államokban pedig a havi netforgalom 30 százalékát, tehát korántsem garázscégről van szó.

A Slide diavetítő-készítő szolgáltatása a legsokoldalúbb a szerkesztőségben kipróbált szájtok közül. Egyik legnagyobb előnye, hogy regisztráció nélkül, akár azonnal készíthetők vele prezentációk. Az első lépés itt is a képfeltöltés: ez történhet a számítógép merevlemezéről, vagy valamelyik webkettes közösségi oldalra már feltöltött albumból. Például az előzőekben feltöltött Flickr-fotók használatához mindössze az azonosítót kell begépelni. Hab a tortán, hogy akár az online fellelhető képekből is készíthető album, Brad Pitt vagy Paris Hilton fotóival.

Miután megvannak a kívánt felvételek, személyre lehet szabni a vetítést, egészen a legapróbb részletekig. Vannak ugyan előre beállított stílusok (Preset Designs), ezek nagyrészt ízléstelen, giccses hatásúak Magyarországon. Ezeket figyelmen kívül hagyva viszont válogatni lehet a különféle képváltási módok (Style), képkeretek (Skin), zenék és videóklipek között, de megadható a slideshow pontos mérete is pixelre pontosan, ha valakinek ahhoz van kedve.

Forrás: [origo]
Kattintson a diavetítés megtekintéséhez

Miután minden a saját ízlés szerint lett beállítva, a Save (Mentés) gombra kattintva rögzíti a weboldal a diavetítést. Itt két lehetőség közül lehet választani: a regisztráció után bármikor szerkeszthető még az anyag, aki pedig biztos a dolgában ezt kihagyva időt spórolhat meg.

Ezután újabb extra funkciók következnek. A megadott URL linket kimásolva bármikor megtekinthető az alkotás, ugyanakkor automatikusan be lehet ágyazni a népszerű online közösségi oldalak adatlapjaiba is. Itt olyan hazai szájtok, mint az iWiW egyelőre nem szerepelnek, a külföldiek közül viszont a MySpace, a Hi5, az Orkut, a Blogger, sőt az eBay is megtalálható.

A linket megnyitva azonnal futni kezd a vetítés, aminek a minőségét a látogató csillagokkal osztályozhatja is, sőt kommenteket is fűzhet a képekhez, így valódi közösségi élménnyé válhat az online képnézegetés. Akinek annyira megtetszenek a képek, hogy gyakrabban szeretné látni őket, itt képernyővédőként is letöltheti az albumot.

A harmadik utas - Imageloop

Utolsóként a németországi bejegyzésű Imageloop nevű webes szolgáltatást vettük górcső alá. Elméletileg itt is lehetőség van a képek átemelésére a Flickr, illetve MySpace archívumokból, csakúgy, mint a számítógépről való feltöltésre. Az előbbi valamilyen titokzatos oknál fogva nekünk hibaüzenetet adott ki, így kénytelenek voltunk újra feltölteni a fényképeket a gépről.

Az Imageloop is tág teret ad az egyéni ízlésnek, bár kevesebb opciót sűrítettek bele, mint a Slide.com tervezői. A kezelőfelület könnyebben átlátható, ráadásul a választható elemek véleményünk szerint jobban alkalmazkodnak az európai ízléshez. Nagy hátrány viszont, hogy zenét nem lehet a bemutatókhoz társítani.

Forrás: [origo]
Kattintson a diavetítés megtekintéséhez

A slideshow elmentése után emailben lehet megosztani a linket a barátokkal, vagy beépíteni a friss munkát a MySpace, illetve a Blogger oldalára. A lehetőségek száma itt kevesebb, mint a Slide.com esetében, ugyanakkor itt is véleményt fűzhetnek a látottakhoz a látogatók.

Összegzés

Online diavetítők után kutatva hamar kiderült, hogy nem egyszerű feladat stílusos, percek alatt elkészíthető webes felületet készíteni. Elsőre nagyon spártainak tűnik a Flickr beépített szolgáltatása, ám a csicsás vetélytársak sem kínálnak minden esetben szebb eredményt. Aki szereti a díszes, zenés, izgő-mozgó dolgokat, annak valóságos kánaánt nyújt az amerikai Slide.com. Az európai igényeknek az Imageloop is tökéletesen megfelel, bár mi hiányoltunk belőle egy lényeges funkciót, a zene hozzáadását.