Nikon D700: kisfilmes szenzor profiknak

Vágólapra másolva!
A japán vállalat hivatalosan is leleplezte legújabb tükörreflexes fényképezőjét: a tizenkét megapixeles, teljes képkockás, időjárásálló borítású Nikon D700 július végén kerül a boltok polcaira.
Vágólapra másolva!

A most bemutatott cserélhető optikás fotógép tulajdonképpen a Nikon D3 és a D300 ötvözetének tekinthető, ugyanis a D300-nál alig nagyobb méretben kínálja a a D3 minőségét. Gyakorlatilag ugyanazt a képérzékelőt kapta, mint a csúcskategóriás modell, így a képminőség és a sebesség szinte megegyezik a két tpíus között a specifikációk alapján.

A Nikon D700 időjárásálló, magnézium-ötvözetből készülő vázat kapott, melynek belsejében pormentesítő rendszer működik. Az összes eddig gyártott F-bajonettes objektívvel kompatibilis a fényképező: a régi optikákkal értelemszerűen nincs szorzó, az újabb digitális lecséket pedig automatikusan érzékeli az elektronika és módosítja a kereső méretét és a felbontást.

A fotók komponálására a nagyméretű optikai kereső, illetve a hátfali kijelző egyaránt használható. Ez utóbbi képátlója 3 col, felbontása pedig átlagon felüli, 920 ezer képpont, így az élességet könnyebb ellenőrizni rajta.

Külön érdekesség, hogy a fényképezőbe építettek egy úgynevezett virtuális horizont funkciót, amely most már Live View üzemmódban is működik, és használatával precízebb tájképeket, illetve épületfotókat lehet majd készíteni.

A Nikon D700 továbbá az első profiknak szánt fényképező a gyártó kínálatában, amelybe vakut építettek, így szükség esetén külön villanó nélkül is tud deríteni a fotós. Az igényesebbeknek persze nagyobb fényerőre van szükségük, ezért nekik egyúttal kifejlesztettek egy új vakut is. A Nikon Speedlight SB-900 mindössze 2,3 másodperc alatt töltődik újra, az elődjénél állítólag jobb az autófókusz segédfénye, ráadásul 17 - 200 milliméteres tartományt képes bevilágítani.

A Nikon D700 július végén kerül kiskereskedelmi forgalomba, a gépváz ára az Egyesült Államokban 2999 dollár, vagyis 450 ezer forint lesz, míg az új villanóért 499 dollárt, azaz 75 ezer forintot kell majd fizetni.

Forrás: [origo]