Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok illetékes szakmai szervezetei új irányelvet fogadtak el a koleszterinszint kezelésére vonatkozóan, aminek következményeként duplájára nőhet a koleszterincsökkentő gyógyszert szedők száma. A szakma egyelőre megosztott a kérdésben, a betegek pedig többnyire nem értik, mi történik velük.
Vágólapra másolva!

Az American Heart Association (Amerikai Szív Társaság, AHA) és az American College of Cardiology (Amerikai Kardiológiai Kollégium, ACC) új szakmai irányelveket dolgozott ki a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére vonatkozóan. Az ajánlás többek között kimondja, hogy a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából kiemelt kockázati tényezőnek számító koleszterinszintet gyógyszeres kezeléssel, (sztatin gyógyszerek szedésével) célszerű kordában tartani.

Az ajánlás szakít a korábbi megközelítéssel, miszerint a legfőbb cél a koleszterinszint optimálisra történő csökkentése; ehelyett azt szorgalmazza, hogy a rizikócsoportba tartozók (például bárki, akinél szívbetegséget diagnosztizáltak vagy 40 év feletti cukorbetegek) a koleszterin-értékeiktől függetlenül mindenképpen kapjanak sztatinokat.

Becslések szerint e lépéssel az éves rutinellenőrzésen megjelenő amerikaiak milliói fognak koleszterincsökkentő recepttel a kézben távozni a rendelőkből, és a mostani 16 százalékról duplájára nőhet a sztatinokat szedők száma. Vagyis minden harmadik Egyesült Államokban élő embernek koleszterincsökkentőt javasolnak. A kiemelt kockázati csoportba tartozóknál intenzív sztatin-terápiával legalább felére, míg kevésbé intenzív kezelés mellett 35-50 százalékkal csökkenthető a koleszterinszint.

Szakmai vita

Az új ajánlás egyelőre megosztja a szakmát: a legtöbb szakember nem ért egyet azzal, hogy ha egy páciens koleszterinszintje a normál tartományban van, de szív- és érrendszeri betegségek szempontjából mégis a rizikócsoportba tartozik, miért kellene minden áron gyógyszert szedetni vele.

Az Amerikai Lipid Társaság máris visszautasította az ajánlás koleszterinre vonatkozó pontját, mivel nem tartják elégségesnek a „kötelező” gyógyszerszedés előnyeivel kapcsolatos bizonyítékokat.

Az orvosok meggyőzésén kívül az új irányelvek, úgy tűnik, a betegeket is összezavarják, akik közül sokan nem értik pontosan, hogy normál koleszterinszint mellett miért írnak fel nekik koleszterincsökkentőt. Ráadásul egyes gyógyszerek sztatinokkal együtt szedve mellékhatásokat okozhatnak, így egy számukra érhetetlen orvosi döntés miatt esetleg újra kell majd kezdeni az évek óta bevált gyógyszerek beállítását.

Inkább életmódot kellene változtatni

Az új ajánlás hátterében az áll, hogy a szívinfarktusok fele normál koleszterinszintű embereknél következik be, vagyis a koleszterin-értékek valóban segíthetnek a szív- és érrendszeri szempontból veszélyeztetett emberek kiszűrésében, de korántsem működnek mindenkinél. Ezért magasabb kockázatú szív-és érrendszeri betegeknél az eddigi normál szintnél alacsonyabb koleszterin célértékeket kell megcélozni.

Az ajánlás arra is felhívja a figyelmet, hogy mindenkinek naponta tenni kell azért, hogy a szívbetegségek kialakulásának kockázatát csökkentse. A megelőzés nem jelenthet egyet az optimális laboreredmények felmutatásával, mert ennél sokkal komplexebb folyamatokról van szó. A pácienst „összességében” kell nézni, nem pedig egyetlen értéket követni - érvelt egy szakember.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kiemelt szerepe van az életmódnak. Ezért nagyon fontos a helyes testsúly elérése és megőrzése. Ráadásul aki 5-10 százalékot fogy testsúlyából, az a koleszterinszintjét is kimutathatóan csökkenteni tudja. Fontos odafigyelni az étkezésre is: kerüljük a telített zsírsavakat, amelyek többek között a vörös húsokban és a tejtermékekben lapulnak. A napi energia-bevitelnek maximum 7 százalékát alkossák telített zsírsavak.

Az ajánlás szerint minimalizáljuk a transzzsírsavakat tartalmazó termékek fogyasztását is, és válasszuk inkább a teljes kiőrlésű gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket.

Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek (tengeri halak, dió vagy lenmag) a koleszterinszintet is csökkentik.

Végül: mozogjunk rendszeresen, minimalizáljuk a nátrium (só) bevitelét, az alkoholfogyasztást és ne dohányozzunk - ajánlják az amerikai szakemberek.