Szex a terhesség alatt: új útmutatás orvosoknak

Vágólapra másolva!
A terhesség alatti nemi élet általában biztonságosnak tekinthető, de időnként azért előfordulhatnak előre nem látható komplikációk. Egy neves orvosi szaklap a legújabb adatok alapján állította össze az orvosoknak szánt útmutatóját, amellyel a szakemberek tanácsadói munkáját kívánják segíteni.
Vágólapra másolva!

A terhesség alatti szex teljesen normális dolog, írják a szerzők a Canadian Medical Association Journal legújabb számában. (A terhesség alatti nemi életről bővebben ezen az oldalon olvashat.)

Létezik azonban néhány eset, amikor ellenjavallt a terhesség alatti nemi élet (például egyes veszélyeztetett terhességeknél), és az alacsony kockázatú terhességek esetén is lehet némi veszélye a szexuális együttlétnek.

A terhesség alatti szex lehetséges, de nagyon ritka kockázatai közé tartozik a koraszülés, a medencegyulladás, az elölfekvő méhlepény (ún. placenta previa, amikor a méhlepény részben elfedi a méhnyakat) bevérzése és a vérrögök kialakulása. Noha semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy az elölfekvő méhlepénnyel komplikált terhességeknél tartózkodni kellene a nemi élettől, ennek ellenére érdemes megkérdezni a kezelőorvost az ilyenkor elméletileg fennálló veszélyekről.

Bár a koraszülés veszélye által fenyegetett nőknek általában azt ajánlják, tartózkodjanak a közösüléstől, ezt a javallatot a tanulmány szerint kevés és ellentmondásos bizonyíték támasztja alá. Az alacsony kockázatú nőknél a gyakori közösülés csak olyan egyéneknél jár együtt a koraszülés megnövekedett veszélyével, akiknél egyúttal az alsó genitális traktus (ivar- és húgyutak) fertőzése is fennáll.

A nagyobb kockázatú nőknél - akik egynél több magzatot hordanak méhnyaki problémákkal, vagy akiknél korábban előfordult már koraszülés - a tanulmány szerint igen kevés tény segíti a lelkiismeretes tanácsadást. "Nincs olyan bizonyíték, amely alátámasztaná a korlátozott nemi aktivitás egyértelműen pozitív hatását azoknál a csoportoknál, akiket koraszülés fenyeget" - írja dr. Clair Jones, a tanulmány egyik társszerzője.

A terhesség alatti szexuális élettel kapcsolatos kérdéseket a kezelőorvossal kell megbeszélni.