Vágólapra másolva!
Napi két kávé még nem árt, de a teák, a maté és bizonyos fűszernövények is kitűnő serkentőszerek. Az energiaitaloktól viszont jobb tartózkodni, könnyű függővé válni tőlük.
Vágólapra másolva!

Sokak számára ismerős, hogy egy-egy vizsgára készülve, vagy határidős feladaton dolgozva számolatlanul önti magába a kávét vagy az energiaitalt. Az ilyen túldoppingolt periódusok után rendre felmerül a gondolat, hogy mértékletesebben kellene bánni az élénkítőszerekkel, vagy egészségesebb helyettesítőket kellene keresni. Mit ajánl a táplálkozástudomány?

Napi két eszpresszó nem okoz magas vérnyomást

"Az első tisztázandó tény, hogy a kávé nem káros az egészségre. A benne található antioxidáns hatású polifenolok előnyösek többek között a szív- és érrendszerre, valamint az immunrendszerre, illetve kutatások bizonyították, hogy a kávé - koffeines és koffeinmentes változatban egyaránt - kedvező hatást gyakorolhat a cukorbetegségre is" - mondja Tóth Bernadett, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakembere. De természetesen a dietetikus mértéktartást ajánl: "Napi két adag eszpresszó kávé fogyasztása normál egészségi állapotban lévő embereknél a közhiedelemmel ellentétben nem okoz problémát például vérnyomás tekintetében sem."

Miben különbözik a kávé és a tea élénkítő hatása?

A kávé legkézenfekvőbb helyettesítője a tea, melynek fogyasztását Tóth Bernadett kifejezetten javasolja. "A teafélékben található flavonoid vegyületek antioxidáns hatással rendelkeznek, így rendszeres fogyasztásuk segít a szervezetünket érő kórokozók, a stressz és egyéb külső tényezők kivédésében. A teában lévő koffein és teofillin a kávéhoz hasonló, ám hosszabb ideig tartó serkentő hatást vált ki" - mondja a dietetikus.

Ha két deciliter vízben 2 gramm teát forrázunk le, annak koffeintartalma 60-100 mg között mozog - ez körülbelül megfelel egy csésze kávéénak. A tea esetében a határok azért ilyen széles sávban mozognak, mert az ital koffeintartalma több tényezőtől is függ: például az áztatás idejétől (minél hosszabban áztatják a teafüvet, annál több koffein oldódik ki) és a víz hőmérsékletétől (a fekete teát majdnem 100 Celsius-fokos vízzel forrázzák le, így ezekből több koffein oldódik ki, mint a zöld teákból, amelyeket 70 Celsius-fok körüli vízzel forráznak).

A koffein másként hat, ha teában, és másként, ha kávéban isszuk. Egy csésze kávé után öt perccel a koffein már kimutatható a szervezetben, a maximális koncentrációját fél óra múlva éri el, majd az élénkítő hatás rövid idő alatt el is múlik, 3-4 óra múlva pedig újra elálmosodunk. A kávé gyors hatásának fő oka, hogy felszívódása már a gyomorban megkezdődik, a teából viszont csak a bélrendszerben, fokozatosan szabadul fel a koffein, így felszívódása a szervezetben lassabb ütemű - ezért a tea kevésbé gyorsan hat, de hosszabb távon frissít.

Napi négy tea az egészségért

A nagy múltú londoni Tea Tanács (Tea Council) napi négy csésze teát javasol elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, valamint a gazdag antioxidáns tartalom miatt.

De a kávé és a tea mellett koffein található még a kakaóban, a matéban vagy a kóladióban is. Bár a matét is teaként emlegetjük, valójában a cserje nem a teafélék közé tartozik, az italt inkább az elkészítése miatt nevezzük teának. A maté egyébként az argentinok nemzeti itala, a koffein mellett gazdag antioxidánsokban is. Ugyancsak Dél-Amerikából származik a koffeinben szintén gazdag guarana, ami már itthon is elérhető.

"Egyes, népi gyógyászatból ismert fűszernövények szintén rendelkezhetnek serkentő hatással, ilyen például a borsmenta vagy a gyömbér" - mondja Tóth Bernadett.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Könnyű függővé válni az energiaitaloktól

Sok fiatal szinte üdítőitalként, folyadékpótlás céljából fogyasztja az energiaitalokat. "Az energiaitalok 250 ml-ében található annyi koffein (75 mg), mint egy csésze kávéban. Ekkora mennyiséggel önmagában nincs probléma, viszont kaphatók nagyobb kiszerelésben is, illetve olyan készítmények is léteznek, melyekben nagyobb mennyiségben található az élénkítő vegyület. A koffein mellett a taurin az az összetevő, amely serkentőként szinte minden energiaitalban megtalálható. Ez a fehérjeépítő aminosav segíti a sejtek tápanyagfelvételét, energiaellátását, így növeli a teljesítményt, viszont hashajtó hatása is van. Az energiaitalok túlzott fogyasztása, a bennük lévő serkentők miatt, szapora szívverést, erős hányingert és hányást, remegést, mellkasi fájdalmat, felgyorsult pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot okozhat. Veszélyes az energiaitalokat alkohollal keverni, valamint egyes gyógyszerekkel együtt fogyasztani. Továbbá hamar kialakulhat egyfajta "függőség" is, amely egyre több és több doboz energiaital fogyasztására serkenti az embert, ami hosszú távon a megfelelő táplálék- és folyadékbevitel rovására is mehet" - figyelmeztet a szakértő.

A dietetikus összességében úgy véli, ha valakinek nincs alkalma elegendő alvásra, nem szereti a kávét vagy a teát, és komoly szellemi teljesítmény előtt áll, akkor egy-egy doboz energiaital fogyasztása nem okoz problémát, viszont nagyobb mennyiségű, rendszeres fogyasztása a lehetséges mellékhatások miatt kerülendő.