Milyen vitaminok ártanak nagy dózisban?

Vágólapra másolva!
Az ősz beköszönttével sokan döntenek úgy, hogy valamilyen multivitamin-készítményt kezdenek szedni, hogy immunrendszerüket felkészítsék az őszi-téli fertőzésekre. Egyes kutatások eredményei szerint azonban a nagy dózisú vitaminbevitel sokszor többet árt, mint használ.
Vágólapra másolva!

A vitaminok táplálék formájában történő bevitele létszükségletünk, hiszen ezeket a nélkülözhetetlen tápanyagokat a szervezetünk nem képes önállóan előállítani. Ugyanakkor a rendelkezésre álló kísérleti adatok nem támasztják alá egyértelműen, hogy a nagy mennyiségű, nem táplálék formájban történő vitaminbevitel megóvná szervezetünket a súlyos betegségektől, vagy meghosszabbítaná az életet. Sőt, most a The New York Times amerikai napilap több olyan kutatást is összegyűjtött, amelyek arra utalnak, hogy bizonyos vitaminok extra dózisban történő szedése árt az egészségnek, és növeli bizonyos krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Az extra dózisú vitaminszedés ártalmait leleplező kutatások közül az egyiket férfiak, a másikat nők részvételével végezték. A férfiakat bevonó vizsgálatban eredetileg a tesztelt vitaminoknak a prosztatarák megelőzésében kifejtett esetleges jótékony hatásait szerették volna feltérképezni. Azonban az eredmények ennek éppen az ellenkezőjét bizonyították: az E- vitamin és a szelén nagy dózisú bevitele 17 százalékkal növelte a vizsgált csoportban a prosztatarák kialakulásának gyakoriságát.

Nagy dózisú bevitel alatt a normál, patikákban kapható multivitamin-tabletták vitamintartalmának többszöröse értendő. Egy mindennap szedendő készítmény általában E-vitaminból 30-200 nemzetközi egységnyit, szelénből pedig körülbelül 50 mikrogrammot tartalmaz. Az extra vitaminbevitel hatásait vizsgáló kutatásban ehhez képest E-vitaminból 400 nemzetközi egység, szelénből pedig 200 mikrogramm volt a beviteli mennyiség.

Egy másik, amerikai vizsgálat 19 éven át követte nyomon 38 000 nő egészségi állapotának változásait. A résztvevők egy része már a vizsgálat kezdetekor is szedett rendszeresen multivitamin-készítményt, mások a vizsgálat során kezdték el, és voltak olyanok is, akik egyáltalán nem szedtek ilyen készítményeket a 19 év során. A kutatás fő célja az volt, hogy megvizsgálják, milyen hatással van a hosszú távú multivitamin-szedés az egészségre, és mennyiben befolyásolja az élet hosszúságát. Az eredmények azt mutatták, hogy azok közül, akik hosszú távon szedtek multivitamint, vagy B6-vitamint, folsavat, vasat, magnéziumot, cinket és ezet tartalmazó készítményt, többen haltak meg a vizsgált 19 év alatt, mint a vitaminkészítménnyel nem élők közül.

Egyes vitaminok fokozott mennyiségű bevitele komolyabb problémákkal is összefüggésbe hozható. Egy vizsgálatban összefüggést mutattak ki a béta-karotin fokozott bevitele és a tüdőrák megemelkedett kockázata között, nagy mennyiségű folsav bevitele pedig olyan polipok keletkezéséhez vezethet, melyekből később rákos daganat fejlődhet. Az antioxidánsokról kialakult pozitív képet is árnyalja az a 2007-es, 181 000 ember bevonásával végzett kutatás, amely egyes antioxidánsok - elsősorban az A- C- és E-vitamin, valamint a szelénium és a béta-karotin - fokozott szedése esetén öt százalékkal nagyobb halálozási arányt mutatott ki, mint az antioxidáns-készítményeket nem szedő nők csoportjában.

A megfelelő mértékű vitaminfogyasztás egészséges emberek számára elérhető a változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozással. Krónikusan beteg és legyengült emberek, kismamák vitaminpótlását szakemberrel (orvossal, dietetikussal) érdemes egyeztetni.