Feltárták a szerelemhormon sötét oldalát

Vágólapra másolva!
A korábbi eredmények szerint az oxitocin hormon hatására könnyebben kitárjuk szívünket embertársaink felé: nagyobb bizalommal, szeretettel, nyitottsággal fordulunk feléjük. Egy új kutatás szerint azonban ez a hatás egyáltalán nem mindenkire jellemző.
Vágólapra másolva!

Az oxitocin felerősíti az ember szociális hajlamait, legyenek azok pozitívak, vagy negatívak- hangzott el az amerikai Személyiség- és Szociálpszichológiai Társaság éves találkozóján.

A korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a hormontartalmú orrspray segítségével megemelt oxitocinszint hatására az emberek nagyobb bizalommal fordulnak embertársaik felé. A New York-i Mount Sinai Orvostudományi Egyetem vizsgálata szerint azonban a gyanakvó alaptermészetű emberek a hormon beszippantása után még kevésbé együttműködők, sőt, kifejezetten ellenségessé válnak másokkal szemben.

"Az oxitocintól nem válik mindenki még szociálisabbá, bizakodóbbá" - mondta el a konferencián Jennifer Bartz kutatásvezető. A vizsgálat azért lényeges, mert az oxitocintartalmú orrspray kifejlesztése sokakat reménnyel töltött el az autizmussal és egyéb kapcsolatteremtési problémákkal küzdő pszichés betegek kezelését illetően.

Az oxitocintól nem mindenki lesz együttműködő

A kutatócsoport a vizsgálatba 14, borderline szindrómával diagnosztizált, és 13, pszichés problémákkal nem küzdő embert vont be. A borderline szindrómában szenvedők bizonytalanok társas kapcsolataikban, rettegnek az elutasítástól, és folyamatos megerősítést várnak környezetüktől.

A borderline személyiségzavar elsősorban nőkre jellemző, de a kutatócsoport négy férfit is bevont vizsgálatába. Az egészséges csoport hét férfiből állt.

A résztvevők a "rabok dilemmája"-ként ismert játék számítógépes változatát játszották olyan ellenfelekkel, akikkel személyesen is találkoztak. A három körből álló játék során a résztvevőknek minden körben előre meg kellett jósolniuk, hogy az ellenfél hajlandó lesz-e velük kooperálni, vagy sem. Ha mindkét fél kooperációt jósolt, mindketten hat dollárt kerestek, ha csak az egyikük bízott a kooperációban, akkor a másik, pesszimistább fél lett a nyertes, és négy dollárra tehetett szert.

A borderline zavarral küzdők mindkét nem esetében sokkal gyakrabban voltak pesszimisták a kooperációt illetően, ha használták az oxitocintartalmú spray-t, mint amikor placebót fújtak az orrukba. A hormon beszippantása a már egyébként is erős ellenségesség-érzetüket tovább fokozta.

A pszichésen egészségesek sokkal együttműködőbbek voltak a játékban az oxitocinszint növelése után, mint placebo fújásakor.

Oxitocin hatására van, akiben jó, van akiben rossz emlékek törnek fel

Egy másik kísérletben ugyanez a kutatócsoport férfiak anyjukról szóló, 16 éves koruk előtti emlékeit vizsgálta, oxitocin hatása alatt, illetve anélkül. Azokban, akik jó anya-gyerek kapcsolatról számoltak be a bemutatkozó felmérésben, az oxitocin hatására még több pozitív emlék idéződött fel anyjukról. Nem így a placebo spray hatására.

Akiknek problémás volt a kapcsolatuk az anyjukkal, azok az oxitocin hatására még kevésbé gondoskodónak és törődőnek írták le anyjukat, mint anélkül, ám amikor placebót kaptak, ez a hatás nem jelentkezett.

Az eredmények szerint tehát az oxitocin nem univerzális szeretet- vagy szerelemhormon, mint ahogy gyakran nevezik;, hatása egyénenként nagyon eltérő lehet.