A petrezselyem és a zeller újabb jótékony hatását igazolták

Vágólapra másolva!
A petrezselyem és a zeller egyik vegyülete gátolja az emlődaganatok egyik típusának kialakulását és növekedését - tették közzé a Missouri Egyetem kutatói. A daganattípusnak többek között a változókori hormonpótló terápiák esetén nagy a kockázata.
Vágólapra másolva!

Salman Hyder, a Missouri Egyetem Állatorvostudományi Karának kutatója és munkatársai korábbi vizsgálataikban kimutatták, hogy egy, a változókorban hormonpótlásra gyakran alkalmazott szintetikus hormon, a medroxiprogeszteron-acetát (MPA) felgyorsíthatja az emlődaganatok kialakulását, mivel segíti a daganatot tápanyagokkal ellátó új vérerek keletkezését.

A mostani vizsgálatban a kutatók az MPA-val kezelt állatok egyik csoportját az apigenin nevű vegyülettel is kezelték.

Azt találták, hogy ezekben az állatokban ritkábban és lassabban alakult ki emlődaganat, mint az apigeninnel nem kezeltekben - olvasható a Cancer Prevention Research című szaklapban.

Az apigenin gátolta az érképződést, így a daganatok nem jutottak tápanyaghoz. Ezáltal késleltette, és esetenként meg is állította a tumorok kialakulását, noha az emlőráksejtek kialakulását nem akadályozta.

A flavonoidok közé tartozó apigenin hétköznapi táplálékaink közül legnagyobb mennyiségben a petrezselyemben és a zellerben található, valamint az almában, a narancsban, az olajos magvakban és más termésekben.

A klinikai vizsgálatok azonban egyelőre arra a kérdésre nem tudnak választ adni, mekkora a garantáltan hatékony dózis.

Mindenesetre a kutatók azt ajánlják: fogyasszunk minél gyakrabban a felsorolt zöldségekből-gyümölcsökből.