Dízelautók és vérrögök: újabb rossz hír a nagyvárosi levegőről

Vágólapra másolva!
Egy Skóciában végzett kutatás szerint a dízelüzemű járművek kipufogógázaiban található parányi kémiai részecskék nemcsak a tüdőt, hanem a keringési rendszert is komolyan veszélyeztetik. A gázolaj égésekor keletkező ultrafinom részecskék ugyanis hosszú távon károsítják az ereket, hozzájárulnak a vérrögök kialakulásához és mindezek következtében növelhetik a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásának kockázatát.
Vágólapra másolva!

Az Edinburghi Egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen hatást váltanak ki egészséges emberekben a dízelüzemű járművek égéstermékeként keletkező gázok (szén-monoxid, nitrogén-dioxid), illetve a kipufogógázokkal együtt távozó ultrafinom részecskék belélegzése.

A vizsgálatban 16 egészséges, 18 és 32 év közötti, nemdohányzó férfi vett részt. A résztvevők négy alkalommal 2-2 órát töltöttek egy speciális kamrában, ahol szűrt levegőt, szén nanorészecskéket, dízel kipufogógázt, illetve annak szűrt formáját lélegezték be, miközben közepes nehézségű testmozgást végeztek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a legjobban a kipufogógázokban lévő nanorészecskék károsítják a keringési rendszert. "Ezek a részecskék nagy reakciókészségű molekulákat, úgynevezett szabadgyököket képeznek, amelyek az ereket károsítják, így súlyos érrendszeri betegségek alakulhatnak ki" - mondta dr. Mark Miller, az Edinburghi Egyetem munkatársa. "Ha rájövünk, hogy pontosan mely részecskék felelősek az egészségkárosító hatásokért, a jövőben törekedhetünk ezek kiszűrésére" - tette hozzá.

A kipufogógázokban lévő nanorészecskéket a járművekbe szerelt speciális részecskeszűrők segítségével lehet eltávolítani. A skót kutatás eredményei alátámasztják, hogy ezzel nagy mértékben csökkenthető a kipufogógázok egészségkárosító hatása..

Azt ma még nem lehet tudni, hogy ennek mi lesz a legmegfelelőbb módja; elképzelhető, hogy a gyártókat kell kötelezni a szűrők beépítésére, de az is lehet, hogy már az üzemanyagból el kell távolítani a káros részecskéket. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a szívbetegségben szenvedők jobban teszik, ha elkerülik a forgalmas utakat és nem tanácsos hosszú ideig szennyezett nagyvárosi levegőnek kitenni a szervezetüket.

A kutatás eredeményei a European Heart Journal című kardiológiai szaklapban jelentek meg.