A tíz növény, amely szerepelne a marsi konyhakertben

Vágólapra másolva!
Az űrben fogyasztható ételek tökéletesítése az elmúlt 50 évben, Gagarin 1961-es űrutazása óta folyamatos feladatot biztosít a táplálkozástudományi szakemberek számára. Az első emberi Mars-expedícióra készülve a NASA munkatársai azon fáradoznak, hogy tartós, biztonságos, tápláló és főleg változatos ételeket fejlesszenek ki az akár 5 évig is eltartó utazás idejére.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb tudományos társasága, az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) most zajló éves ülésén elhangzott, hogy az emberiség első Mars-utazásának egyik legnagyobb kihívása az űrutazók megfelelő élelmiszer-ellátása lehet.

Az űrjárművek és a Mars felszínén lévő bázisok élelmiszerkészletének tervezésekor számos tényezőt kell figyelembe venni: elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű élelmiszer álljon rendelkezésre, ráadásul a menü legyen tápláló, ízletes és változatos is, hogy az űrutazók ne unják meg a hosszú, több évig tartó expedíció folyamán. A szakemberek által elképzelt megoldás szerves részét képezi, hogy az űrhajósok a táplálékforrások bizonyos részét maguk termelik majd meg, és az ételek elkészítése is több feladatot ró majd rájuk, mint a Nemzetközi Űrállomáson élő társaikra.

Az ideális űrnövények

"A legfőbb kihívás, hogy egyensúlyba hozzuk az étel mennyiségét, eltarthatóságát és a rendelkezésre álló erőforrásokat" - mondta el Maya R. Cooper, a NASA élelmiszer-rendszerekkel foglalkozó laboratóriumának munkatársa. Az űrhajósok és a Nemzetközi Űrállomáson élők naponta 1,7 kg élelmiszert kapnak fejenként, amely egy 5 éves Mars-körüli expedíció esetén egy főre vetítve több mint 3100 kg élelmiszert jelent.

A szakemberek ezért egy úgynevezett bioregeneratív, azaz a természetes újratermelődésen alapuló létfenntartó rendszer üzembe helyezésén dolgoznak, amelynek segítségével olyan növényeket lehetne termeszteni az űrben, amelyek táplálékul szolgálhatnak, és kiváló oxigéntermelők és levegőtisztítók is egyben.

Az ideális "űrnövény" gyorsan növekszik, csekély élettérre van szüksége és legtöbb része ehető. A szakemberek meg is nevezték azt a 10 jelöltet, amelyek a legnagyobb eséllyel pályázhatnak a Mars misszió konyhakertjének benépesítésére: saláta, spenót, répa, paradicsom, zöldhagyma, retek, paprika, eper, friss fűszernövények és a káposztafélék.

Az űrben termelt növények mellett a szakemberek azt is tervezik, hogy a várhatóan 2030 körül megvalósuló emberi Mars-utazás előtt 1-2 évvel robotűrhajók segítségével nagy mennyiségű, hosszan eltartható élelmiszert juttatnak a vörös bolygó felszínére, amelyet az űrhajósok a bolygó felfedezése és lakóhelyük kiépítése során fogyaszthatnak.

Óriási fejlődés az űrételek területén

Az űrételek igen komoly fejlődésen mentek keresztül a kezdeti időszak fagyasztott-szárított tömbjei és tubusokból kipréselt fura pasztái óta. Az 1960-as évek végén az űrhajósok speciális tálakból már meleg ételt tudtak fogyasztani, a következő évtizedben pedig megjelentek a hűtővel és fagyasztóval felszerelt űrkonyhák.

Az elmúlt évek újításaként az űrhajósoknak már nem kell nagyon eltávolodni a földi gasztronómiától: kávét és rántottát reggelizhetnek, ebédre és vacsorára pedig ugyanúgy fogyaszthatnak gombalevest, csirkét, rizseshúst és süteményeket, mintha csak otthon lennének. Ezeket az ételeket ugyanis pár perc alatt, könnyen el tudják készíteni az űrhajón vagy az űrállomáson is.