Nem javasolja a vérből való prosztatarák-szűrést egy új amerikai állásfoglalás

Vágólapra másolva!
Nem javasolja a jövőben az egészséges 50 év feletti férfiak prosztatarák elleni PSA-szűrését az amerikai kormányzat prevencióval foglalkozó egészségügyi tanácsadó testülete.
Vágólapra másolva!

A The New York Times napilap által kiszivárogtatott, és várhatóan a jövő héten bejelentésre kerülő javaslat szerint a PSA-szint mérésével járó előnyök nem állnak egyensúlyban hátrányaival.

A tanácsadó testület állásfoglalását öt nagy létszámú klinikai vizsgálatra alapozza. Ezek szerint a PSA-szint mérés az 50 év feletti egészséges férfiak többségénél nem életmentő, ellenben a magasabb PSA-szint miatti vizsgálatok és kezelések felesleges fájdalommal járnak. A tervezett bejelentést már most több betegszervezet, orvosi társaság és gyógyszergyár is támadja.

A PSA betűszó azt a fehérjét (prosztata szérum antigén) jelöli, melynek szintje a vérben a prosztata vagy más néven dülmirigy térfogatával arányos. Ha a prosztata akár jóindulatú, akár rosszindulatú daganatos elváltozás miatt nagyobb lesz, a PSA számértéke megnő.

A hazai urológusok éves szűrővizsgálatot javasolnak

Magyarországon férfiak körében a prosztatarák a tüdő- és a vastagbélrák után a harmadik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. A Magyar Urológus Társaság statisztikái szerint évente 3500-4000 új beteget regisztrálnak, és 1500-an halnak meg a betegségben.

A dülmirigy kóros elváltozásának felismerésére jelenleg világszerte három lehetőség áll rendelkezésre. A leggyakoribb a prosztata szérum antigén (PSA) koncentrációjának mérése, amely vérből történik. A másik lehetőség az úgynevezett rektális digitális vizsgálat, amely során a szakorvos a végbélen keresztül tapintja végig a prosztatát. A harmadik pedig a prosztata átfogó vizsgálata ultrahang-készülék segítségével.

A három eljárás közül egyik sem alkalmas arra, hogy az orvos a prosztatarák jelenlétét 100 százalékos biztonsággal megállapítsa. A tudomány jelenlegi állása szerint a lehető legpontosabb diagnózist a három módszer együttes alkalmazása biztosítja - olvasható a Magyar Urológus Társaságnak a prosztatarák-szűrést népszerűsítő kampányának honlapján.

A hazai társaság az ötven év felettieknek a PSA-vizsgálatot évente javasolja elvégeztetni, ha pedig a családban a férfi felmenőknél előfordult prosztatarák, akkor a vizsgálatok már 45 éves kortól indokoltak.

Indoklásuk szerint a prosztatadaganat a "megszelídíthető" daganatok közé tartozik - sokáig csak a prosztatát érinti, ilyenkor még gyógyítható stádiumban van. A szűrővizsgálat azért fontos, mert amikor csak ezt a szervet érinti a daganat, rendszerint nem ad tüneteket. Később átterjed a prosztatát körülvevő szervekre, majd végül áttétet ad - leggyakrabban a csontokba. A csontáttétek pedig igen fájdalmasak, csonttöréseket okozhatnak, ami véglegesen ágyhoz kötheti a beteget.

A korral a prosztata megnagyobbodik

A prosztata a férfiak gesztenye alakú és méretű szerve, amely a húgyhólyag alatt, a végbél előtt helyezkedik el. Tömör simaizomzatában gazdag mirigyhálózat van, mely váladékot termel. A váladék feladata az ondóváladék hígítása, ily módon elősegítve az ondósejtek mozgását és növelve a nemzőképességet.

A korral járó hormonális változások hatására a prosztata állománya gyarapszik. Mivel a prosztata körülöleli a húgycsövet, növekedése összenyomja, és ez zavarja a vizelet szabad áramlását, kiürülését a hólyagból. A beteg ezért nehezebben és sűrűbben vizel.