Több ok miatt is káros a szemre a dohányzás

Vágólapra másolva!
A dohányzástól akár meg is lehet vakulni. A tüdőrák, az agyvérzés és a szívinfarktus után a cigaretta egy újabb káros hatására hívják fel a figyelmet hazai szakemberek.
Vágólapra másolva!

Négyezer különböző égéstermék kerül a levegőbe a dohányfüsttel, melyeknek nagyrésze mérgező. Ezek a szem felszínével érintkezve is károsak, kötőhártya-gyulladást, szemvörösödést, irritációt okozhatnak, dohányzás során közvetlen belélegzésük pedig vaksághoz is vezethet - hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának sajtóközleménye.

Dr. Németh János, a klinika igazgatója szerint a dohányzás megtöbbszörözi a vakság kialakulásának esélyét, ráadásul a meglévő, vaksághoz vezető szembetegségek lefolyását is felgyorsítja. Ennek a mérgező anyagok mellett az az oka, hogy dohányzás során a szemben oxigénhiányos állapot lép fel.

Az időskori makuladegeneráció (AMD) a leggyakoribb ok, amely miatt emberek elveszítik a látásukat. 74 éves kor felett minden harmadik embert érint. Ennek során a szem éleslátásért felelős területe károsodik. Kialakulásának valószínűségét a cigarettázás három-négyszeresére növeli.

A dohányzás egyéb vakságot okozó szembetegségeket is befolyásol. Napi húsznál több cigaretta két és félszeresére emeli annak kockázatát, hogy a szemlencse elszürkülésével járó szürkehályog alakuljon ki. A cukorbetegség szövődményeként kialakuló szemideghártya-elváltozást (a második leggyakoribb látásvesztést okozó betegség) a cigarettázás felgyorsítja, a látóideg elhalásával járó úgynevezett elülső ischaemiás optikus neuropátia pedig tizenhatszor gyakrabban fordul elő dohányzó embereknél.

A szemészeti klinika igazgatója szerint célszerű lenne a cigarettásdobozokon feltüntetett figyelmeztetés mellett, miszerint a dohányzás káros és halált okozhat, azt is jelezni, hogy aki cigarettázik, akár meg is vakulhat.