Ezek 2012 legjobb diétái

Vágólapra másolva!
Sokan megfogadják január elsején, hogy az újévben megszabadulnak néhány kilótól, ám sok diéta egyhangúsága miatt gyakran eleve kudarcra van ítélve, ráadásul hiánybetegségek kialakulásához is vezethet. A legmegfelelőbb súlycsökkentő étrend kiválasztásához támpontot adhat az egyik vezető amerikai magazinban megjelent lista, amely összegyűjtötte 2012 legjobb diétáit.
Vágólapra másolva!

A U.S. News & World Report magazin közzétette az idei év legjobb súlycsökkentő étrendjeinek listáját, amely a tudományos szakfolyóiratokban megjelent cikkeken, a kormányzati ajánlásokon és elismert táplálkozástudományi szakemberek tanácsain alapul. A diétás étrendeket felsorakoztató listából 22 szaktekintély, köztük dietetikusok, cukorbetegségre és szívbetegségekre specializálódott orvosok és fogyókúrás szakértők választották ki a legmegfelelőbb étrendmintákat.

Az összesített lista első helyén a DASH-diéta végzett, amelyet eredetileg a vérnyomás táplálkozással történő csökkentésére alkottak meg. Második helyezést ért el a TLC-diéta, amely a fogyás mellett a koleszterinszint csökkentését is célozza.

A teljes kiőrlésű gabonafélékben, zöldségekben, gyümölcsökben és sovány fehérjékben gazdag DASH-diéta a legegészségesebb étrendminta és a legjobb cukorbetegség elleni diéta címet is elnyerte - igaz, utóbbi kategóriában az első helyezést megosztva kapta egy másik, az éhség ellen sovány fehérjéket bevető étrenddel.

A DASH-diétát egy 2008-ban készült tanulmány is méltatta már, amelynek eredménye szerint a 24 éven keresztül megfigyelt közel 90 ezer nő közül azoknál volt a legkisebb a középkorban bekövetkező szívinfarktus és stroke kockázata, akik a DASH-diéta előírásai szerint étkeztek.

A listán szereplő étrendminták között megtalálható még a Weight Watchers, amely a legkönnyebben betartható kategóriában nyert első helyezést. A szívet leginkább védelmező étrend a Dean Ornish módszer lett, amely kategóriákba sorolja az élelmiszereket a legegészségesebbtől a legegészségtelenebbig. A szakemberek elismerően nyilatkoztak még a Mayo Klinika módszeréről, és a Mediterrán-diétáról is.

A nyertes: a DASH-diéta

A DASH-diéta összeállításának eredeti célja a vérnyomás étrendi úton történő csökkentése volt, de az étrend a testsúly csökkentésére is alkalmas. A DASH-diétát zömmel zöldség és gyümölcs alkotja (napi 10 egység), továbbá sovány tejtermékek (napi 2-3 egység) és hal, illetve sovány baromfihús. Jellemző még a teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak és hüvelyesek szokásosnál nagyobb mennyiségű fogyasztása, illetve a sóbevitel minimalizálása.