Kapcsolatot találtak a táplálkozás és a memória között

Vágólapra másolva!
Kanadai kutatók egyértelmű összefüggést fedeztek fel a csokoládé egyik vegyülete és az emlékezőképesség között, legalábbis csigáknál.
Vágólapra másolva!

A Calgary Egyetem munkatársainak célkeresztjében a flavonoid nevű antioxidánsok egyik csoportja, az epikatekin szerepelt. Ezek a vegyületek olyan népszerű élelmiszerekben találhatók meg, mint az étcsokoládé vagy a zöld tea. Az összetevők hatását egyszerűbb modellfajokon - nagy mocsárcsigákon (Lymnea stagnalis) tesztelték.

Ezek a vízben élő puhatestűek alacsony oxigénszint esetén kiterjesztik légzőnyílásukat (pneumostoma) a felszín felé. Ugyanakkor az állatok betaníthatók arra, hogy ebben az oxigénhiányos környezetben enyhe érintésre összezárják a légzőnyílásaikat.

Természetes körülmények között harminc perces tanítási periódus után három óránál rövidebb ideig tartó középtávú memória alakul ki, egy napnál tartósabb hosszútávú memória azonban nem hozható létre.

A csokoládéban megtalálható epikatekin hozzáadásával azonban a csigák memóriája fejleszthetővé vált: egy nap elteltével a betanított csigákat ismét oxigénhiányos vízbe tették, ők azonban légzőnyílásukat a tanultaknak megfelelően zárva tartották. További két betanítási alkalommal ez az időintervallum három napra nőtt. Világossá vált tehát, hogy az epikatekin kiterjeszti az emlékezés időtartamát.

Az emlékeket tároló idegsejtekre hat a csoki vegyület

Kérdéses maradt azonban a mesterségesen fejlesztett memória rögzültsége. Hagyományos esetekben az egyes emlékek felülírhatók újabbakkal. Ezt nevezzük kioltási mechanizmusnak. Ugyanakkor az előzőleg eltárolt emlékek nem felejtődnek el. Ha az új ismeretek nem rögzülnek megfelelően, a korábbiak állítódnak vissza. Ennek ellenőrzésére a kutatók a tanított csigák memóriáját megpróbálták felülírni azzal, hogy lehetővé tették a légzőnyílások nyitva tartását. Meglepetésre az állatok makacsul ragaszkodtak a korábban betanultakhoz, így a nyílások zárva maradtak. A vizsgálatok során arra is fény derült, hogy az epikatekin követlenül az emlékeket tároló neuronokra van hatással.

Az étcsokoládé számos jótékony hatását kimutatták már korábbi tanulmányok: tágítja a szívkoszorúereket, valamint megakadályozza a vérlemezkék összetapadását.

A mostani tanulmány a The Journal of Experimental Biology című szaklapban jelent meg.