Itthon is kiszagolhatják a kutyák a tüdőrákot

Vágólapra másolva!
A tüdőrák korai szakaszának detektálására képeznek ki kutyákat egy gyömrői családi házban.
Vágólapra másolva!

"Ha a módszer nálunk is elfogadottá válik, úgy évente akár többszáz életet is meg lehetne menteni ezzel a kifinomult szimatra hagyatkozó diagnosztikai eljárással" - nyilatkozta az MTI-nek Szemes Zsuzsanna, a külföldön egyre népszerűbb gyakorlat egyik hazai kezdeményezője, a Kutyákkal a Rák Ellen az Életért alapítvány alapítója.

Az alapítvány eddigi munkájának eredményeként jelenleg három border collie juhászkutya - ezt a fajtát sokan a legintelligensebb kutyfajtának tartják számon , név szerint Panda, Qinny és Flacky várja, hogy bevessék őket a diagnosztikában.

A kutyákat tüdőrákos betegek leheletének szagmintáival trenírozták, és a tapasztalatok szerint az ebek a kontroll szagmintákból 99 százalékos biztonsággal kiszűrik a betegekét. A mintákat a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet biztosítja.

Póczi Magdolna tüdőgyógyász, az intézmény igazgatója ígéretesnek tartja kutyák bevetését a diagnosztikában. Úgy véli, annál is inkább szükség lenne rájuk, mert a tüdőrák korai felismerésénél az orvostudomány még sötétben tapogatózik. A tüdőröntgen ugyanis ca rákos elváltozás felismerésére nem alkalmas, azt legfeljebb CT vizsgálattal lehet észlelni, ami viszont drága, ráadásul kevés az ilyen berendezés a tömeges szűréshez.

Magyarországon évente hozzávetőleg tízezren halnak meg tüdőrákban, mind a férfiak, mind a nők körében ez itthon a legtöbb áldozatot szedő daganatos betegség. Kialakulásának legfőbb oka a dohányzás.

Az Egyesült Államokban és Németországban már előrehaladott klinikai vizsgálatok folynak a kutyák bevonására különböző daganatos betegségek kiszűrésében. Az eredmények szerint a tüdőrák mellett a kutyák képesek a bőr-, az emlő-, a petefészek- és a bélrendszeri daganatok kiszimatolására is.