Mire képesek a testbe épített okos eszközök?

Vágólapra másolva!
A miniatürizált technika és a vezeték nélküli kommunikáció lehetőségeit kihasználva az orvosi mérnökök olyan testbe ültethető eszközöket fejlesztenek, amelyek figyelmeztethetik hordozójukat egy közelgő szívrohamra, vagy segíthetnek az inzulin optimális adagolásában. A jövő beépített műszerek már nemcsak megfigyelhetnek, de aktívan be is avatkozhatnak: például újraindíthatják a leállt szívverést.
Vágólapra másolva!

A szervezet kulcsfontosságú pontjait vagy a vér összetételét megfigyelés alatt tartó, a mért adatokról rádióüzeneteket küldő készülékek némelyike már ma is klinikai kipróbálás alatt áll. A beépített orvosi figyelőkészülékeket jelenleg főként a krónikus szívbetegek és a cukorbetegek számára tervezik.

Szívroham-előrejelző őrangyal

A szívrohamokat előrejelző berendezés, az AngelMed Guardian (körülbelül: Orvosi Őrangyal) a New Jersey állambeli Angel Medical Systems terméke. A hagyományos pacemakerekhez hasonló méretű szerkezet minden egyes szívverést figyelemmel kísér. Programját úgy készítették, hogy képes legyen azonosítani a rendellenes szívverési mintázatokat, például a hirtelen gyorsulásokat és a szabálytalan időzítésű összehúzódásokat.

A készüléket azoknak szánják, akik frissen estek át egy szívrohamon és ezért okkal tarthatnak egy következőtől, ám az állapotuk nem teszi lehetővé a pacemaker vagy defibrillátor beültetését. Ha a készülék egy újabb roham közeledtét észleli, rezegni kezd, és egy külső jelzőberendezést is működésbe léptet, amely csipogással és villogással figyelmezteti a beteget és környezetét a küszöbön álló bajra. A téves riasztásokat elkerülendő az Őrangyal csak akkor lép akcióba, ha a szívritmus aggasztó zavara egy percnél hosszabb ideig fennáll.

Az AngelMed Guardian által gyűjtött adatok vezeték nélküli kommunikációval letölthetők egy külső számítógépre, ahol tetszés szerint elemezhetők. Az Angel Medical eladta továbbá szívritmus-figyelő technológiáját egy beültetett defibrillátorokat gyártó cégnek. A két eszköz kombinációja már lehetővé teszi majd nemcsak az életveszélyes ritmuszavarok vagy a szívleállás érzékelését, hanem a szív irányított elektromos impulzusokkal való újraindítását is, miközben a történtekről EKG-lelet formájában értesíti a beteg kezelőorvosát.

Forrás: AFP/SPL
Forrás: AFP/SPL

A cukorbetegek szebb jövőjéről a San Diego-i GlySens gondoskodik, amely egy napon diabéteszesek millióit szeretné ellátni testbe épített figyelőberendezéssel. A műszer csaknem folyamatos mintavétellel követi nyomon a bőr alatti szövet cukorszintjének alakulását (amely szorosan együtt mozog a vércukorszinttel). Így a beteg az ujjbegy szurkálásánál jóval kényelmesebben jut az inzulin szükséges adagját és a beadás időzítését meghatározó információhoz, amely ráadásul lényegesen pontosabb és teljesebb is annál, mint amit a hagyományos méréstől várhatunk.

Kutatók már kidolgoztak egy olyan, a bőrfelszínre ideiglenes tetováláshoz hasonló módon felvihető, de a test belsejében is elhelyezhető hajlékony eszközt, amely képes lehet a szívverést, az izomösszehúzódásokat, de akár az agyhullámokat is rögzíteni. A hajlékony elektronikai eszközökre specializálódott massachusetts-i cég, az mc10 hamarosan maradéktalanul hordozhatóvá teszi futurisztikus áramkörét: az áramforrása beültetetté, adatközlése drótnélkülivé válik. Egyelőre csakugyan lehetetlen elképzelni, mennyiféle mindeddig nehezen kézben tartott krónikus betegség kezelését fogják majd megkönnyíteni a beültethető és hajlékony, így belső szervek megfigyelésére is alkalmas, a külvilággal drót nélkül kommunikáló eszközök.