Kezelhetetlenné válhat a hírhedt nemi betegség

Vágólapra másolva!
A gonorrhoea (tripper, kankó) kialakulásáért felelős baktérium napjainkra már szinte minden létező antibiotikummal szemben ellenállóvá vált, ezért fennáll annak veszélye, hogy az orvostudomány hamarosan képtelen lesz megbirkózni az esetleg világméretű problémát okozó betegséggel.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményben hívta fel a világ kormányai és az orvostársadalom figyelmét arra az egyre növekvő problémára, amelyet a gonorrhoea terjedése jelent. A nemi betegség kórokozójának, a Neisseria gonorrhoeae baktériumnak olyan törzsei jelentek meg korábban, amelyek a rendelkezésre álló antibiotikumoknak teljes mértékben ellenállnak, így az Egészségügyi Világszervezet a megelőzés fontosságát hangsúlyozza.

A különféle gyulladásokat, terméketlenséget, terhességi komplikációkat vagy akár gyermekágyi halált is okozó betegség a becslések szerint világszerte 106 millió új fertőzést okoz évente, ezért az egyre ellenállóbb baktérium - megfelelő megelőzés és felvilágosítás hiányában - világméretű problémát okozhat.

A WHO tudósai szerint az utolsó reményt az antibiotikumok egyik csoportja, a cephalosporinok jelenthetik, amelyek a már kialakult fertőzés ellen vethető be. Hozzátették azonban, hogy Japánban, Norvégiában, Hongkongban és Nagy-Britanniában már megjelentek a baktériumnak olyan törzsei, amelyek ezzel az antibiotikumcsoporttal szemben is rezisztensek. Az Egészségügyi Világszervezet ezért azt javasolja, hogy az országok helyezzenek nagyobb hangsúlyt a megelőzésre, és az új gyógymód felfedezéséig szigorítsák az antibiotikum-használatot.