A lakosság felében lappangó vírus cukorbetegséget okozhat

Vágólapra másolva!
Kapcsolatot találtak idősebb embereknél a cytomegalovírussal - egyfajta herpeszvírussal - való fertőzés és a 2-es típusú cukorbetegség megjelenése között holland kutatók.
Vágólapra másolva!

A tanulmány eredménye szerint a 85 évnél idősebb résztvevők körében a cytomegalovírussal (CMV) fertőzött embereknél kétszer nagyobb volt a 2-es típusú diabétesz kockázata.

A vírus a 40 év felettiek 50-80 százalékában jelen van

A cytomegalovírus egyfajta herpeszvírus, amely a 40 év feletti felnőttek 50-80 százalékában megtalálható, de a legtöbb embernél nem okoz tüneteket a fertőzés. A vírus azokban lappang észrevétlenül, akik ép, erős immunrendszerrel rendelkeznek, viszont a fertőzésekkel szemben még jobbára védtelen újszülöttekben komoly megbetegedéseket, legrosszabb esetben hallás- és agykárosodást is okozhat.

Időskorban a test természetes védekezőrendszerének megrendülése utat enged a vírus támadásának. A kutatások szerint a fertőzés átlagosan négy évvel rövidíti meg a várható élettartamot. A vírus ugyanis gyengíti az immunrendszert, fogékonyabbá teszi a szervezetet az egyéb fertőzésekkel, például az influenzával szemben. Ezentúl ismert az is, hogy a CMV-fertőzöttek körében magasabb a szív- és érrendszeri eredetű halálozás, továbbá a vírus a jelek szerint felgyorsítja az időskori szellemi hanyatlást, és az általános erőnlétet is rontja.

Van kapcsolat a vírus és diabétesz között

A legújabb kutatás szerint pedig a vírus idősebb embereknél szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is. A feltételezések szerint a cytomegalovírus az inzulint is termelő hasnyálmirigy sejtjeit károsíthatja, ezáltal növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát. Nem zárható ki azonban a fordított összefüggés sem, hogy a cukorbetegség miatt legyengült immunrendszer következménye az, hogy az egyén esendőbbé válik a CMV-fertőzéssel szemben.

A mostani tanulmányba 549 idősebb holland felnőttet vontak be, akiknek 80 százaléka bizonyult fertőzöttnek a vírussal, és 15 százalékuknak volt 2-es típusú cukorbetegsége. Utóbbi megoszlása azonban jelentősen eltért a fertőzöttek és a nem fertőzöttek között: az előbbi csoportban 17 százalék, míg az utóbbiban csak 7,9 százalék volt a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők aránya. Az összefüggés azután is fennmaradt, hogy más, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását befolyásoló tényezőket is figyelembe vettek az elemzésnél.