A csokoládéevés a férfiakat is védi a stroke-tól

Vágólapra másolva!
Több tízezer férfi bevonásával készült az a svéd tanulmány, amely szerint a rendszeresen csokoládét fogyasztóknál kisebb a szélütés kockázata.
Vágólapra másolva!

A Neurology című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatban egy évtizeden át követték nyomon 37 ezer férfi egészségét. A tanulmány eredménye azt mutatta, hogy a rendszeres csokoládéevők 17 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek el szélütést, mint azok, akik egyáltalán nem ettek.

"A csokoládéfogyasztás előnyös hatása a szélütésre a csokoládé flavonoid tartalmával függhet össze" - áll a stockholmi Karolinska Intézet munkatársainak tanulmányában. Ugyanez a kutatócsoport tavaly közzétett tanulmányában a nőknél jutott hasonló eredményre.

A vizsgálatba bevont férfiak életkora 49 és 75 év között volt, a követés 10 éve alatt összesen 1995 résztvevő szenvedett el szélütést. Az eredmény szerint évente 100 ezer férfira vonatkoztatva 73 szélütés fordult elő a legtöbb csokoládét evő egynegyedben, míg 85 szélütés a legkevesebb csokoládét evő azonos hányadban.

Minden más, a szív- és érrendszer egészségét befolyásoló tényezőt is figyelembe véve a legtöbb csokoládét evő férfiak szélütéskockázata 17 százalékkal kisebb volt azokhoz képest, akik a legkevesebbet fogyasztották.

Más szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy flavonoidokhoz egészségesebb ételekből is hozzá tud jutni a szervezet, például almából, brokkoliból, teából és olajos magvakból. Érrendszert védő hatása mellett ugyanis a csokoládénak számos negatív hatása is van: többek között magas cukortartalma miatt hozzájárul az elhízáshoz és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.