Lehet-e gyomor nélkül élni?

Vágólapra másolva!
Bejárta a világsajtót annak a brit tinilánynak az esete, aki 18. születésnapját folyékony nitrogénnel dúsított koktéllal ünnepelte, aminek következtében gyomra kilyukadt, és el kellett távolítani. Hogyan reagál a szervezet a folyékony nitrogénre, és lehet-e gyomor nélkül élni?
Vágólapra másolva!

A folyékony nitrogén fagyási sérülést okoz a vele érintkező szervekben. Ha valaki lenyeli, szerencsés esetben a nyelőcsöve még menthető, mert azon gyorsabban halad át a folyadék, így ott kisebb a sérülés, a gyomorban viszont súlyos akut sérülést okozhat.

Ha a gyomor teljes eltávolítására van szükség, a nyelőcsövet a vékony- vagy a vastagbélhez kapcsolják. Ez egy kiterjedt sebészeti beavatkozás, ami után soha nem jön teljesen rendbe a szervezet, hiszen kiesik a fehérjeemésztés, mivel a fehérje emésztéséért felelős savakat és pepszin nevű enzimet a gyomor termeli. Utóbbit a gyomor teljes eltávolítása esetén különböző tápszerekkel juttatják a beteg szervezetébe. Az ilyen műtéten átesett emberek általában soha nem nyerik vissza eredeti testsúlyukat, sőt, akár annak felét is elveszthetik.

Ha a gyomor egy része menthető, akkor annak emésztő funkciója részben megmarad, de kisebb kapacitással működik. A betegnek gyakrabban és kisebb adagokat kell ennie, és megfelelő, egyénre szabott diétát kell követnie.

A műtét utáni felépülés is egyénfüggő, és függ attól is, milyen súlyos volt a sérülés. Sajnos az ilyen sérülések nem olyan ritkák. Évente néhány eset itthon is előfordul, amikor valaki öngyilkossági szándékból, esetleg tévedésből, "tréfából" iszik maró, roncsoló hatású folyadékot.