Melyek a legfülsértőbb hangok?

Vágólapra másolva!
A táblán csikorgó kréta zajára a hallásért felelős agyterület és az agy érzelmekért felelős régiója között megugrik a kommunikáció intenzitása, ezért találjuk fülsértőnek a hangot.
Vágólapra másolva!

Egy nemrég közzétett angol kutatás arról számolt be, hogy amikor kellemetlen hangot hallunk, intenzív kommunikáció megy végbe az agy hangokért felelős területe (hallókéreg), valamint a negatív érzelmeket (is) feldolgozó agyterület, az amigdala között. A Newcastle-i Egyetem szakemberei szerint elképzelhető, hogy ilyenkor az amigdala vészjeleket küld a hallókéregnek, és ezeket érzékeljük kellemetlen hangként.

A The Journal of Neuroscience szakfolyóiratban közzétett kutatásba bevont résztvevőknek 74 különféle hangot kellett meghallgatniuk, és minősíteniük azok kellemes vagy kellemetlen jellege szerint. A kutatók eközben funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálat (fMRI) segítségével figyelték, hogy miként reagál a résztvevők agya a különböző hangokra.

Az eredményekből kiderült, hogy minél irritálóbb volt egy hang, annál intenzívebb volt a kapcsolat a hallókéreg és az amigdala között. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy a legfülsértőbb hangok a 2000 és 5000 Hz közötti frekvenciatartományba estek. Ebben a tartományban a legérzékenyebb az emberi fül, de hogy ennek mi az oka, az egyelőre nem világos - mondta el a kutatás vezetője.

Az üvegen végighúzott kés hangja a legfülsértőbb

A kutatásban résztvevők az üvegen végighúzott kés hangját ítélték a legirritálóbbnak, és szintén dobogós helyezést kapott a villa végighúzása egy poháron, illetve a táblát karistoló kréta hangja. Az első tízbe bekerült még a női sikítás, a gyereksírás, az elektromos fúró, a sarokcsiszoló és a táblán végighúzott köröm hangja is. A résztvevők legkevésbé zavarónak a tapsot ítélték, de a mennydörgés sem bántotta a fülüket.

A kutatók elmondták: azért különösen fontos megérteni az agy zajokra adott reakcióit, mert ezáltal egyszerűbbé válhat azoknak az állapotoknak a kezelése, amelyekben csökken a zajok toleranciaszintje. Példaként említették az autistákat, akik különösen érzékenyek a különféle zajokra, de ide lehet sorolni a migrénnel vagy fülzúgással küzdőket is.