Óvatosságra intenek az aromaterápiával

Vágólapra másolva!
Aromaterápiával csökkenthető a vérnyomás és a pulzus, de csak akkor, ha rövid ideig tart a növényi eredetű illóolajok belégzése. Ellenkező esetben a hatás pont fordított.
Vágólapra másolva!

Az aromaterápiában használt növényi eredetű illóolajok közismerten nyugtató és stresszoldó hatásúak, ráadásul a vérnyomást és a pulzust is képesek befolyásolni - derül ki a European Journal of Preventive Cardiologycímű szakfolyóiratban közzétett tanulmányból. A szív- és érrendszerre gyakorolt hatás azonban teljesen ellentétes annak függvényében, hogy rövid vagy hosszú ideig kerül kapcsolatba valaki az illóolajokkal.

Az ősi keleti kultúrában az aromaterápia és a hozzá hasonló természetes gyógymódok a mai napig rendkívül fontos szerepet töltenek be, ezért nem meglepő, hogy a kutatást a tajvani Taipei Orvostudományi Egyetem szakemberei végezték. A vizsgálatba bevont egészséges, nemdohányzó fiatalok háromszor vettek részt egy két órás aromaterápiás kezelésen, amelynek során növényi illóolajok gőzét lélegezték be és többször megmérték vérnyomásukat és pulzusukat is.

Az egyéb tényezők (pl. életkor, nem, testtömeg-index, stb.) kiszűrése után kiderült, hogy a levegőben lévő természetes illóolajok koncentrációja összefüggést mutatott a résztvevők vérnyomás- és pulzusértékeivel. Míg azonban a vizsgálat első órájában az értékek csökkentek (a vérnyomás átlagosan 2,1 Hgmm-rel, a pulzus pedig percenként 2,21-gyel), addig a 75. és 120. perc között meglepő módon nőni kezdtek. A két óra elteltével a kezdeti értékekhez képest a résztvevők vérnyomása több mint 2 Hgmm-rel volt magasabb, és pulzusuk is percenként közel kettővel nőtt.

A kutatók szerint az eredmények alapján korai lenne kijelenteni, hogy a hosszan tartó aromaterápia káros, de annyi biztos, hogy az illóolajok szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatása 60 perc után megszűnik. Elővigyázatosságból tehát célszerű lehet az ilyen jellegű kezeléseket egy órában maximalizálni.