Megfejtették, miért nagyobb a férfiak orra

Miért nagyobb a ferfiak orra? Mr. Moon Face, a melbourni Luna Park bejárata
Vágólapra másolva!
Eddig csak feltételezték, egy új kutatás azonban igazolta is, hogy a férfiak orra rendszerint tényleg nagyobb, mint a nőké.
Vágólapra másolva!

Az orrméret/testméret arányokat tekintve átlagosan 10 százalékkal nagyobb a férfiak orra, mint a nőké - állapították meg az Iowai Egyetem kutatói. A szakemberek szerint a különbség okát a két nem eltérő testfelépítésében és energiaszükségletében kell keresni: a férfiak általában nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, mint a nők, ezáltal az izomszövet növekedéséhez és fenntartásához több oxigénre van szükségük. A nagyobb orr pedig több oxigén felvételét teszi lehetővé – írja a The American Journal of Physical Anthropology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány.

A kutatók vizsgálatukba 38 európai származású embert vontak be, akik hároméves koruktól egészen huszonéves korukig rendszeres „orrmérésen” vettek részt, amelynek keretében vizsgálták orruk külső és belső méreteit. Az eredményekből az derült ki, hogy pubertáskorig nincs lényeges eltérés a fiúk és lányok orrmérete között, 11 éves kor körül azonban megjelennek a különbségek, és felnőtt korban átlagosan 10 százalékkal nagyobb orrméret jellemző a férfiakra a nőkhöz képest.

A nagyorrú Cyrano de Bergerac egy francia színház előadásán Forrás: AFP/Pierre Adrieu

Kisebb az orrunk, mint elődeinké

A kutatók szerint eredményeik arra is választ adnak, hogy miért kisebb a mai emberek orra, mint elődeiké (például a Neander-völgyieké) volt: az ősemberek izomtömege nagyobb volt, mint a modern emberé, az izmok fenntartásához pedig több oxigénre, ezáltal nagyobb orra volt szükség. Ma már kevesebb oxigén is elég, így idővel az orr mérete is csökkent. A kutatás vezetője hozzátette, hogy nemcsak az orr, hanem a tüdő és a mellkas mérete is csökkent az evolúció során, ami újabb bizonyítéka annak, hogy a modern ember szervezetének elődeihez képest kevesebb oxigénre van szüksége.

Bár a vizsgálatot európai emberek részvételével végezték, az eredmények kétség kívül a többi rassz esetében is helytállóak, hiszen a férfiak és nők közötti fiziológiai különbségek népcsoportoktól és rasszoktól függetlenek. A kutatók tovább folytatják vizsgálatukat, hogy az orrméret és az oxigénfelvétel közötti összefüggések újabb részleteire derülhessen fény.