Heti 20 óra tévézés megfelezi a spermiumszámot

ondó, sperma, spermium
Vágólapra másolva!
Heti húsz óra tévézés majdnem felére csökkentheti férfiaknál a spermiumok számát - állapította meg egy új kutatás. Jó hír azonban, hogy közel ugyanennyi testedzéssel a hatást ellensúlyozni lehet.
Vágólapra másolva!

Több célzott vizsgálat is megállapította az elmúlt időben, hogy a férfiak spermájának örökítő képessége az elmúlt évtizedekben világszerte jelentősen romlott. A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatói azt vizsgálták, milyen szerepe lehet ebben a mozgásszegény életmódnak, konkrétan annak, hogy ki mennyi időt tölt egy helyben ülve a szabadidejében. Az eredmények azt mutatták, hogy ha egy férfi hosszú távon legalább napi három órát tévézik, közel felére csökkenhet hímivarsejtjeinek száma. A spermiumok száma és a testmozgás közötti összefüggés szerencsére fordítva is működik: a rendszeres, intenzív testedzés jótékonyan hat a hímivarsejtek mennyiségére.

A British Journal of Sports Medicine folyóirat számolt be arról a kutatásról, amelyben 18 és 22 éves kor közötti fiatal, egészséges, termékenységi problémáktól mentes férfiak vettek részt. A szakemberek feltérképezték a résztvevők megelőző negyedévre jellemző, munkaidőn kívüli életmódját, többek közt a tévézéssel, DVD- vagy videó nézésével töltött idő mennyiségét, továbbá a spermiumok minőségét igazoltan befolyásoló tényezőket, pl. az étrendet, az őket érő stressz mennyiségét és a dohányzási szokásaikat. A 189 fiatalember több mint felénél teljesen normális volt a testtömeg-index, és csak minden negyedik megkérdezett dohányzott.

Az eredményekből kiderült, hogy a hetente legalább 20 órát tévézéssel töltő férfiaknak 44 százalékkal alacsonyabb volt a spermiumszáma a tévé előtt legkevesebbet (maximum heti 4 órát) ülőkhöz képest. A tévézés ugyanakkor nem befolyásolta a hímivarsejtek mozgékonyságát vagy alakját.

Aki sokat sportol, annak több a hímivarsejtje

A mozgás és a spermaszám közötti összefüggés azonban fordítva is működött: minél többet sportolt a megkérdezett fiatalember hetente, annál magasabb volt hímivarsejtjeinek száma. A legalább heti 15 órát közepes vagy nagy intenzitással edző férfiak spermiumszáma 73 százalékkal volt magasabb a legkevesebbet (maximum heti 5 órát) mozgó társaikhoz képest. A mozgás nem befolyásolta a hímivarsejtek alakját vagy mozgékonyságát, de a kutatásból az is kiderült, hogy a könnyű, kis megerőltetéssel járó mozgásformáknak nincs spermiumszám-emelő hatása. A javasolt edzésformákat további kutatásokkal igyekeznek majd pontosítani.