Nincs ellenszer az új szuperbaktériumok ellen

antibiotikum, fertőzés,
Vágólapra másolva!
Katasztrofális fenyegetésnek nevezte Anglia tisztiorvosa az antimikrobiális rezisztenciát az egészségügyi rendszerekre, hangsúlyozva, hogy alacsony sebészeti kockázatú betegek halhatnak meg pusztán azért, mert olyan fertőzést kapnak, amelyet az orvostudomány nem tud gyógyítani.
Vágólapra másolva!

Sally Davies hétfőn az antibiotikumokkal szemben rezisztens "szuperbaktériumokról" szóló jelentésének közzétételekor globális erőfeszítéseket sürgetett annak a "gyógyszeripari kutatási résnek" a betömésére, amelyet az antimikrobiális rezisztencia üt az ellátó rendszereken: olyan új gyógyszerek kifejlesztésére van szükség, amelyekkel szembe lehet szállni az újfajta fertőzéseket okozó baktériummutánsokkal.

Közlése szerint az utóbbi évtizedekben csupán néhány új antibiotikumot fejlesztettek ki és dobtak piacra, miközben a bakteriális fertőzéseket egyre nagyobb arányban idézik elő a "szuperbaktériumok", amelyek ellenállnak a jelenleg elérhető gyógyszereknek.

"Versenyt futunk az idővel... Az antimikrobiális rezisztencia katasztrofális fenyegetést jelent. Ha nem cselekszünk most, húsz év múlva ha valaki bemegy egy kisebbfajta operációra a kórházba, számolhat azzal, hogy meghal egy közönséges fertőzés következtében, mert nincs rá megfelelő antibiotikum. Egy egyszerű csípőműtét vagy szervátültetés halálos lehet a fertőzésveszély miatt" - figyelmeztet Anglia tisztorvosa.

Az általa nyilvánosságra hozott jelentés utalt arra, hogy az MRSA (meticillinrezisztens Staphylococcus aureus) néven ismert "szuperbaktérium" évente 19 000 ember halálát okozza csak az Egyesült Államokban - több emberét, mint amennyi áldozatot a HIV/AIDS követel. Hasonló adat jellemző Európára is. Ráadásul terjedőben vannak egyéb mutánsok is. Az utóbbi években felütötte a fejét az antibaktériumnak ellenálló tuberkulózis (tbc, gümőkór), és egy új "szuperbaktérium" (NDM 1) is terjedőben van szerte a világon, amióta először észlelték Indiában.

Davies felszólította a kormányokat és a szervezeteket, hogy vegyék a fenyegetést komolyan, és bátorítsák új antibiotikumok kikísérletezését, nem sajnálva a ráfordításokat az innovációtól. A gyógyszeripartól azt kérte, hogy megőrizve a már meglévő antibiotikumok tárházát újak kifejlesztésére összpontosítson.