Melyek a petefészekrák korai tünetei?

Vágólapra másolva!
A magyar Nemzeti Rákregiszter adatai szerint a halált okozó daganatos betegségek között a petefészekrák áll a hetedik helyen, itthon évente közel 700 nő hal meg a betegségben. A halálesetek többsége megelőzhető lenne korai felismeréssel, ám gond, hogy a tünetek alig észrevehetőek.
Vágólapra másolva!

A petefészkekben viszonylag gyakori a daganatok előfordulása, ám ezeknek 75-80%-a jóindulatú. A rosszindulatú petefészek-daganatokat - bár eredetüket tekintve igen különbözőek - összefoglaló néven petefészekráknak nevezik. A petefészekrákok a nőkben előforduló rákos megbetegedések mintegy 5%-át teszik ki, és a nőkben előforduló ötödik leggyakoribb rákféleséget képezik. A petefészekrákok túlnyomó többsége a nők 50-70 éves korosztályaiban fordul elő, de bármely életkorban kifejlődhetnek. A petefészek jóindulatú daganatainak többsége rendszerint jóval fiatalabb, 20-40 éves nőkben fordul elő - írja a Daganatok.hu.

A statisztikák szerint a petefészekrákban szenvedők mindössze 45 százalékának van esélye az öt éves túlélésre, míg összehasonlításképpen az emlőráknál ugyanez a szám 89 százalék körüli.

A petefészekrákra jellemző a téves diagnózis vagy a késői felismerés, hiszen tünetei és korai jelei egyáltalán nem tipikusak és nem könnyen felismerhetőek. Ide tartozik a hasi puffadás, túlzott gázképződés, a szabálytalan menstruációs ciklus, étvágytalanság és fáradtság. A betegség kialakulásának kockázatát növeli, ha valakinek a családjában volt emlő- vagy méhrák. Tudatosabb figyelemre van szükség azoktól a nőktől is, akik 50 év felettiek, nem szültek, vagy endometriózisban szenvednek - hívják fel figyelmet magyar onkológusok a Petefészekrák Világnapján.

Az előrehaladott petefészekrák esetén az elsőként alkalmazott kezelések (a műtét és a kemoterápia) gyakran nem akadályozzák meg a daganat kiújulását. Ma már azonban új kezelési lehetőségként a biológiai terápia is elérhető az előrehaladott betegek számára, ezt jellemzően a kemoterápiával együtt alkalmazzák.

Bővebb információ a Petefészekrák Világnapjának hivatalos oldalán található: www.ovariancancerday.org