Vágólapra másolva!
Hogyan gyógyít a gyógyvíz? Remélhetünk-e gyógyhatást attól, ha hétvégére bevetjük magunkat valamelyik hazai gyógyfürdőbe? Milyen betegségek esetén ajánlott a fürdőzés, és mikor szigorúan tilos? Utánajártunk, melyik hazai gyógyvíz melyik betegséget gyógyítja.
Vágólapra másolva!

„A meleg víz már önmagában is stresszoldó, lazító hatású, azaz van élettani hatása. Ám egyre több klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy az ásványi anyagok bőrön keresztüli felszívódása révén is gyógyítanak a gyógyvizek” – mondja dr. Bender Tamás, a Budai Irgalmasrendi Kórház professzora, a Magyar Balneológiai Egyesület alelnöke.

A gyógyvizek hatásmechanizmusával foglalkozó balneológia viszonylag fiatal tudományág, a gyógyvizek gyógyító hatását igazoló klinikai vizsgálatok ugyanis csak az elmúlt évtizedekben kezdődtek. A magyar kutatók ezen a területen (is) a világ élmezőnyéhez tartoznak. „A vizsgálatokban a kontrollcsoport általában melegített csapvízben fürdik. Nemrég végeztünk térdproblémás betegek körében egy olyan vizsgálatot, hogy a csoport fele iszappakolást kapott a térdére, a másik fele pedig egy fekete vazelines, ugyanolyan állagú pakolást. Az iszappakolást kapott csoportnál egyértelműen nagyobb volt a javulás” – mondja dr. Bender Tamás.

Ásványi anyagok széles skálája

A víz összetétele meghatározza, hogy milyen betegségek kezelésére ajánlott. „A gyógyvizek főleg a mozgásszervi betegségek, krónikus ideggyulladások kezelésében hatásosak, de például a harkányi vízzel a kollégák jó eredményeket értek el nőgyógyászati problémák kezelésében is. A szénsavas vizekről, ilyen például a balatonfüredi víz, közismert, hogy előnyösek a keringési betegségek kezelésében” – mondja dr. Tóth Éva, a Szent Lukács Gyógyfürdő vezető főorvosa. „A kénes-sós vizek pedig igazoltan előnyösek pikkelysömör kezelésében, amitől a statisztikák szerint a lakosság egy százaléka szenved” – teszi hozzá dr. Bender Tamás.

„A budai vonalon elhelyezkedő gyógyforrások elsősorban kalciumot, magnéziumot, hidrokarbonátot tartalmaznak, a Gellért és a Rudas fürdők vizében pedig ezen túl még radon található” – mondja dr. Tóth Éva. A radonnak fájdalomcsillapító hatása van, így ezek a források különösen a krónikus ízületi, kopásos fájdalmakkal küzdők számára előnyösek. Radonos víz található még Hévízen, Miskolctapolcán és Egerben is. (Az egyes gyógyvizek összetételét és felhasználását lásd a cikk végi táblázatban.)

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A kétnapos wellnessnek nincs gyógyhatása

„Ahhoz, hogy a gyógyvíznek gyógyító hatása legyen, kúraszerűen kell alkalmazni. Egy hétvégi wellness stresszoldásnak jó, de ahhoz, hogy bármiféle gyógyhatás is érvényesüljön, legalább 15 alkalmas, minimum 20-40 perces kezelésre van szükség. Egy betegség esetén a szervezet jellemzően hosszú idő alatt hangolódik át, így ahhoz, hogy visszahangoljuk, szintén időre van szükség” – mondja dr. Tóth Éva.

Az OEP évente kétszer 15 kezelést támogat. Ezt három hét alatt lehet lefürdeni, de lehetőség van 56 napra is széthúzni a kúrát. Természetesen a kúrák teljes áron is igénybe vehetők, de ha valaki inkább OEP-támogatással fürdőzne, akkor a kezelést az adott szakrendelésen, például reumatológián, nőgyógyászaton írathatja fel. A fürdőhelyen aztán a kezelőorvos beállítja a víz hőfokát, és megszabja a kezelés hosszát, esetleg kiegészítő kezeléseket ajánl.

Fontos, hogy a gyógyvíz nem csodaszer, ne várjunk csodákat tőle. „Ez alapvetően egy kiegészítő kezelés, a gyógyszereket jellemzően nem váltja ki. De például mozgásszervi panaszok esetén nagyon jó fájdalomcsillapító hatású” – mondja dr. Bender Tamás. „Van olyan betegem, akinél az idegsebész évekkel ezelőtt porckorongsérvet állapított meg, és a műtét helyett először megpróbálkozott a konzervatív kezelésekkel, így a fürdővel. Azóta sem kellett műteni. Ilyen javuláshoz azonban jellemzően szükség van évi két, 15 alkalmas kúrára” – mondja dr. Tóth Éva.

Ugyancsak lényeges, hogy a gyógyfürdőzés terén is óvatosnak kell lenni az öngyógyítással. „Egy akut fájdalom esetén például a forró gyógyvíztől a gyulladás csak még jobban belobbanhat. Tisztában kell lenni azzal is, hogy ha valaki csak wellness céllal megy fürdőbe, és egész nap nyakig ül a vízben, a víz tömege hat a szívére, az ereire, elképzelhető, hogy estére fáradtabb lesz, mint előtte. A fáradtság egyébként még a kúrák során is megfigyelhető. Fürdőreakciónak hívjuk azt, amikor a 7-10. alkalom után a beteg úgy érzi, hogy esetleg most már az is fáj, ami korábban nem. Ez természetesen később elmúlik, de fel kell rá előre készíteni a beteget” – mondja a Lukács fürdő főorvosa.

Inni is érdemes a gyógyvizet

Sok gyógyforrás vizét lehet ivókúrában is fogyasztani, ez elsősorban az idült gyomorhuruttal, gyomorfekéllyel, bélhuruttal küzdők számára hasznos. „Az ivókúra légzőszervi panaszokat is gyógyíthat, de a Gellért fürdőben például lehetőség van az inhalálásra is, amely légúti hurutos betegségek esetén nagyon előnyös. Sajnos azonban az inhalációs kezelést az OEP nem támogatja” – mondja dr. Tóth Éva.

A víz típusa Ásványi anyagai Mely betegségeknél előnyös? Hol található? (példák)
Alkalikus víz Nátrium, hidrogén-karbonát Ivókúra-szerűen gyomor- és bélhurut, gyomorsavtúltengés esetén (például bükkszéki Salvus és a Füredi Lúgos víz), fürdőben gyorsítja az anyagcserét, serkenti a sejtek működését. Balf, Zalakaros, Békés, Bük, Bükkszék, Gyopárosfürdő, Szolnok, Mezőkövesd
Földes-meszes vizek Kalcium, magnézium, hidrogén-karbonát Reumatikus betegségekre. Ha szénsavat is tartalmaz, szív- és gyomorbetegségek kezelésére is. Budapesten: Császár, Lukács, Rácz, Rudas, Gellért; Esztergom, Bük
Kloridos vagy sós vizek Nátrium-klorid (konyhasó) Reuma, nőgyógyászati problémák, gyulladások, bőrproblémák esetén. Alföldi sziksós tavak: Dunapataj, Gyopáros; Nyíregyháza-Sóstó, Cserkeszőlő, Debrecen, Hajdúszoboszló, Sárvár, Igal
Jódos-brómos vizek Általában ezek sós vizek is, de tartalmaznak még jódot és brómot is. Reuma, nőgyógyászati betegségek, bőrbetegségek, a jód ivókúrában a pajzsmirigyre is hat. Debrecen, Kiskőrös, Hajdúszoboszló, sóshartyáni Jódaqua, Cserkeszőlő, Karcag, Túrkeve
Szulfátos vizek (keserűvizek) Szulfátionok Ivókúra formájában hashajtásra, gyomor-, bél-, máj- és epebetegségek esetén. Őrmezőn a „Hunyadi János” és a „Ferenc József” vizek, a nagyigmándi „Igmándi” vagy a tiszajenői „Mira” keserűvíz.
Kénes vizek Kén, kén-hidrogén, karbonil-szulfid Reumás betegségek, bőrbetegségek. Budapesten: Lukács és Rudas; Parád, Harkány, Mezőkövesd, Bogács, Csisztapuszta
Radioaktív vizek Rádiumion, radon Fájdalomcsillapító hatás, fokozza a belső elválasztású mirigyek működését és az anyagcserét. Budapesten: Rudas és Gellért; Eger, Miskolctapolca, Hévízi-tó
Vasas vizek Oldott vas Ivókúrában vérszegénység ellen. Parád, Moha
Szénsavas vizek Szén-dioxid Szív- és keringési betegségek Balf, Parádfürdő, Balatonfüred
Mofetta (gázfürdő) Szén-dioxid Szív- és keringési betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség érszövődményei (érszűkületes láb), pangó nyirokkeringés esetén. Mátraderecske
Egyszerű termálvizek Nem kiugró az ásványianyag-tartalom Stresszoldás, nyirokkeringés serkentése, vizenyők eltüntetése. Az ország nagy részén.

Kinek nem ajánlott a fürdőzés?

Nem ajánlott a gyógyfürdő szívelégtelenségben, kezeletlen magas vérnyomás esetén, előrehaladott érelmeszesedéskor, valamint szívinfarktus és stroke után 6 hónapig. Nem szabad fürdőzni heveny gyulladás esetén sem, ilyen például a mandulagyulladás, a láz, vagy az influenza. Nem javasoltak a termálvizek daganatos betegségek és terhesség esetén sem.