Gyógyszer nélküli megoldások, ha köhög a gyerek

házi tippek, ha köhög a gyerek, Forró teát ivó gyerek a hóban
Vágólapra másolva!
A köhögésnek célja van, ne nyomjuk el köhögéscsillapítóval, de néhány egyszerű módszerrel gyorsíthatjuk a nyák kiürülését.
Vágólapra másolva!

Egy kisgyerek évente átlagosan hat-tíz alkalommal fázik meg, és nincs gyógyszer, házi praktika, amely a gyógyulást jelentősen gyorsítaná. Az idő az, ami legyűri a megfázást, jellemzően hét-tíz nap alatt. Igaz ez a köhögésre is, amely néha két-három hétig is kitart, bár, az intenzitása általában fokozatosan csökken.

Mivel a köhögésnek célja van – megfázás esetén a nyák eltávolítása –, nem ajánlott elnyomni köhögéscsillapítóval. Más a helyzet a köptetőkkel: ezek segíthetik a nyák felszakadását, ám fontos tudni, hogy a legtöbb termék kétéves kor alatt nem ajánlott, sőt, az alkoholt (etanolt) tartalmazókat csak négyéves kor felett javasolják. Milyen házi praktikák jók a köhögés ellen?

Pohánkaméz, kakukkfű, citrom

Ha a gyermek köhög, az első számú ellenszer a méz, amely egyéves kor felett adható. (Egyéves kor alatt a ritka, ám súlyos légzési nehézséggel, idegrendszeri bénulással, hányással járó ételmérgezés, a botulizmus kockázata miatt nem ajánlott a gyereknek mézet adni.)

A méz köhögéscsillapító hatása a gyógyszerekével vetekszik. Egy kutatásban két év feletti felső légúti fertőzésben szenvedő gyerekeknek lefekvés előtt fél-két teáskanál (legfeljebb 10 milliliter) mézet adtak. A méz a gyógyszerek hatásosságával megegyező mértékben mérsékelte az éjszakai köhögést, és ezáltal javult az alvás minősége. Emellett a méz baktérium- és vírusölő hatású is.

Ha tehetjük, termelőtől vásároljunk mézet, a nyers méz ugyanis több előnyös tulajdonsággal rendelkezik, mint a hevített „tiszta” méz. Jellemzően minél sűrűbb, és sötétebb egy méz, annál egészségesebb. Egy vizsgálatban a legerősebb köhögésoldónak a hajdina- (pohánka-) mézet találták, de ugyancsak erős köhögésoldó a kakukkfű- és a hársméz is.

A mézet nemcsak magában fogyaszthatjuk, hanem citromos teába vagy citromos meleg vízbe keverve is, a citrom összehúzó hatása miatt szintén segíti a letapadt váladék mozgását. Akár házi szirupot is készíthetünk mézből és citromból: keverjünk egy kanál mézbe egy teáskanálnyi citromlevet.

A gyógynövényteák közül érdemes a kakukkfüvet, útifüvet vagy a bodzát választani: hurutoldó hatásúak, enyhítik a köhögéses panaszokat és a hurutos váladék felszakadását. A bodza megelőzésre is jó, akár a gyermek is fogyaszthatja egész télen.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexander Vikulov

Természetgyógyászoktól gyakran hallani az a tanácsot, hogy amikor a gyerek erősen köhög, különösen, ha hurutos köhögésről van szó, érdemes pár napra elhagyni a tejtermékeket, amelyek erősítik a nyáktermelést, még akkor is, ha a gyereknek egyébként nincs problémája a tej és a tejtermékek megemésztésével. Tudományosan azonban nem igazolt, hogy a tej és a nyáktermelés erőssége között kapcsolat lenne.

Párásítás, gőzfürdő, gyógyfüves fürdő

A köhögés megelőzésében és enyhítésében fontos a lakás, különösen a gyerekszoba megfelelő páratartalma is. A száraz levegő ugyanis szárítja a nyálkahártyát, így erősíti a köhögési ingert. Jó megoldás, ha egy forró tusolás után még egy mese erejéig a fürdőszobában maradunk a gőzben. Még erősebb a hatás, ha közben kakukkfű-, zsálya-, menta- vagy eukaliptuszolajat is párologtatunk.

Mivel a gyulladt légutakat a füst ingerli, a köhögő gyerek közelében ne dohányozzunk, illetve tartsuk távol a fatüzelésű kályháktól, szabadtéri tüzektől.

Végül egy fitoterapeuta általános immunerősítési tipp: hatéves korig segíthet a kakukkfüves fürdő. Háromnaponta kell a gyermeket kakukkfüves fürdőben fürdetni. Nagykád esetén 3 liter kakukkfűteát kell önteni a fürdővízhez, és a gyermek 20 percet tartózkodjon a vízben. Ha még kiskádban fürdik, akkor egy kis gézzacskóba kell tenni egy púpos evőkanálnyi teafüvet, és ezt a fürdővizéhez. A gyerekeknek tágabbak a pórusaik, így a tea és a kakukkfű illóolaja a bőrön keresztül is beszívódik.