Egy ráktípusnál nem javulnak a túlélési statisztikák

Vágólapra másolva!
Egy brit felmérés szerint a tíz leggyakoribb ráktípus közül a húgyhólyagrák az egyetlen, amelynél az ötéves túlélési statisztikák az elmúlt húsz évben nem hogy nem javultak, még romlottak is a szigetországban.
Vágólapra másolva!

Pedig a húgyhólyagrák nem ritka betegség, Nagy-Britanniában a hetedik leggyakoribb ráktípus, férfiak körében a negyedik. (Magyarországon a férfiak körében a hatodik leggyakoribb daganatos betegség.)

Ráadásul a húgyhólyagrák egy urológus számára nem is nehezen diagnosztizálható betegség, így a túlélési esélyek romlása egyértelműen azzal magyarázható, hogy az érintettek nem ismerik fel a korai tüneteket, és későn fordulnak szakorvoshoz.

A korai felismerést az is késlelteti, hogy sokan tévesen úgy hiszik, hogy a húgyhólyagrák az idősebb férfiak betegsége, pedig fiatalabb korban és nőknél is kialakulhat – igaz, férfiakban 2,5-3-szor gyakoribb. Az is gond, hogy 50 év alattiak esetében a háziorvosok, és sokszor az urológusok is először inkább húgyúti fertőzésre gyanakodnak.

A kéményseprők, fodrászok körében gyakoribb

A Journal of Clinical Urology című szaklapban megjelent cikk szerint az is probléma, hogy a húgyhólyagrák a kevésbé kutatott ráktípusok közé tartozik: kialakulásának okairól egyelőre keveset tudunk, és a kezelések terén is csak csekély előrelépések történtek az elmúlt évtizedekben.

Amit biztosan tudunk már a kórképről, hogy a dohányzás szerepet játszik a kialakulásában.

Ugyancsak növelik a kialakulásának esélyét egyes ipari vegyszerek. A statisztikák szerint bizonyos iparágakban (gumi, kaucsuk, bőr és vegyiparban) dolgozók körében, valamint a kábelgyári munkások, nyomdászok, festők, textilipari dolgozók, kéményseprők, sőt a fodrászok körében is magasabb a húgyhólyagrák kialakulásának kockázata. (A foglalkozási expozíció és a tüneteket okozó rák kialakulása között azonban igen hosszú idő telik el, a lappangási idő általában meghaladja a 15 évet.)

A húgyhólyagrák tünetei

A betegség kezdeti stádiumban teljesen tünetmentes. A korai előrehaladott stádiumban a vezető tünete a gyakori, fájdalmas vizelés, valamint a vizeletben megjelenő vér. (A vér azonban sokszor szabad szemmel nem látható, csak laborvizsgálattal mutatható ki.) Ezért vizelési panaszok esetén nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást.

Ha a betegséget időben diagnosztizálják, az öt éves túlélési esély eléri a 80 százalékot, ha viszont a kezelés késlekedik, vagy előrehaladott stádiumú esetről van szó, ez az arány 15 százalékra csökkenhet.