Nem látni a végét az ebolajárványnak

Ebola
Vágólapra másolva!
A nyugat-afrikai ebolajárvány egyáltalán nem mutatja a csillapodás jeleit – állítják az Egyesült Államok egészségügyi tisztviselői. A nyugat-afrikai országok egészségügyi miniszterei csütörtökön tartanak Ghánában válságtanácskozást, hogy a kialakult helyzetet megvitassák.
Vágólapra másolva!

Példátlan válaszlépésre van szükség az ebolajárvány kordában tartásához – hangsúlyozta Tom Frieden, az amerikai járványügyi és megelőzési hatóság (CDC) igazgatója.

Az Egészségügyi világszervezet (WHO) jelentése szerint a mostani ebolajárvány az eddigi legnagyobb: összesen 2615-en betegedtek meg, és 1427 emberrel végzett a gyilkos kór. A leginkább érintett ország Libéria, itt az év kezdete óta 1082 esetet regisztráltak, és összesen 624-en haltak meg.

Nem csillapodik

Az esetek száma folyamatosan növekszik, és a helyzet egyre csak rosszabb lesz – mondta a CDC igazgatója. Frieden szerint az is aggodalomra ad okot, hogy számos megbetegedést eltitkolnak a hatóságok elől. A járványügyi hatóság vezetője úgy véli, a legfontosabb lépés most az, hogy eloszlassák a járvány terjedését elősegítő tévhiteket.

A hiedelmekkel ellentétben az ebola nem terjed levegőben, kizárólag a fertőzött személy testnedveivel, vérével, vagy izzadságával való érintkezéssel lehet elkapni.

Gazdasági katasztrófa is fenyeget

A csütörtökön tartandó ghánai találkozó aprópóját az szolgáltatta, hogy az Afrikai Fejlesztési Bank bejelentette: az ebola súlyos gazdasági károkat okoz a nyugat-afrikai országoknak, mivel a külföldi befektetők a járvány terjedése miatt elhagyják a térséget.

Eközben az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet a nemzetközi válaszlépéseket bírálja. Brice de la Vigne, az MSF műveleti igazgatója szerint eddig csak kaotikus állapotokat idéztek elő azok az intézkedések, amiket a vírus terjedésének meggátolására hoztak. „Teljességgel elfogadhatatlan, hogy ilyen késéssel kezdődnek csak komolyabb eszmecserék nemzetközi vezetési és koordinálási feladatokról. Azok az országok, amelyeknek lenne elég erőforrása, és pénze ahhoz, hogy hatékony válaszlépéseket tegyenek, kizárólag saját védelmükre koncentrálnak” – mondta az MSF műveleti igazgatója.