Mi működik, és mi nem megfázás esetén?

megfázás
Vágólapra másolva!
A megfázásra gyógymód ugyan nincs, de a betegség tünetei szerencsére jól kezelhetőek - különösen akkor, ha hatékony náthaűző módszereket vetünk be. De mi működik megfázás esetén, és mi az, amit érdemes elfelejteni? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

A megfázás (más néven meghűlés vagy nátha) a felső légutak vírusos fertőzése, amely emberek között a leggyakoribb fertőzéstípusnak számít: felnőtteknél évente átlagosan egy-két, gyermekeknél pedig akár tíz-tizenkét alkalommal is jelentkezik a pár hétig tartó, torokfájással, köhögéssel, orrfolyással és lázzal járó nátha.

A megfázásra gyógymód nincs, így a betegség kezelése a tünetek enyhítésére és megszüntetésére koncentrál. Éppen ezért a nátha elleni küzdelem egyik legfontosabb eleme a megelőzés: a vírus terjedését rendszeres, alapos kézmosással, szükség esetén arcmaszk viselésével nagyban nehezíthetjük.

A kép illusztráció Forrás: ANP/AFP/Roos Koole

Segít a sós vizes gargalizálás, az ágynyugalom és a húsleves

Ha azonban a legnagyobb körültekintés ellenére meghűltünk, bevethetünk néhány hatékony náthaűző praktikát. Aki teheti, töltsön minél több időt otthon ágynyugalomban, így megakadályozható a vírus továbbadása is.

Sokat használ a rendszeres folyadékbevitel: elsősorban meleg (gyógy)teát és szénsavmentes vizet fogyasszunk citrommal és/vagy kevés mézzel ízesítve, így megelőzhetjük a kiszáradást és gyorsítjuk a váladék kiürülését is. A meleg húsleves is nagy segítség a náthás embernek: gyulladásgátló hatása révén erősíti a legyengült immunrendszert. Kerüljük viszont a kávét, a koffeintartalmú üdítőket és az alkoholt, mert ezek vizet vonnak el a szervezetből.

A torokfájást hatékonyan enyhíti a sós vizes gargalizálás. Ehhez egy pohár meleg vízben oldjunk fel negyed vagy fél teáskanál sót, és azzal gargalizáljunk. Az orrdugulás enyhítésére és az orrnyálkahártya szárazságának csökkentésére használhatunk tengervizes orrcseppet vagy orrspray-t, de inhalálhatunk forró kamillavirág-főzetet is.

Az alacsony páratartalom is kedvez a náthát okozó vírusok terjedésének (emellett a nyálkahártya ellenálló-képességét is csökkenti), így megfázás esetén ügyeljünk otthonunk levegőjének páratartalmára is, szükség esetén használjunk párásítót.

A recept nélkül kapható szopogatós tabletták vagy fájdalomcsillapítók is enyhíthetik a tüneteket, de nem jók sem a megfázás megelőzésére, sem pedig a gyógyulási folyamat felgyorsítására, ráadásul szedésük mellékhatásokkal járhat. Ugyanez igaz az antihisztaminokra is: tartós használatuk akár ronthat is a beteg állapotán, így ezek szedéséről kérdezzük meg háziorvosunkat. Akkor is forduljunk orvoshoz, ha tüneteink pár napon belül nem enyhülnek.

A kép illusztráció Forrás: ANP/AFP/Roos Koole

Meghűlésre nem jó az antibiotikum és a cink

A meghűlésre alkalmazott szerek közül többről bebizonyosodott, hogy nem segíti a gyógyulást. Az antibiotikumok a megfázást okozó vírusok ellen hatástalanok, így egyszerű nátha esetén ne tömjük magunkba ezeket.

A legújabb tudományos eredmények azt is megkérdőjelezik, hogy megfázáskor segítenek a cinktartalmú szerek. A nagy mintaszámon végzett randomizált kutatások nem igazolták a cink jótékony hatását megfázás esetén, rendszeresen adagolva (pl. orrspray formájában) ráadásul komoly mellékhatásokat (szaglóképesség romlását, hányingert, irritációt, hasmenést, stb.) okozhatnak.

Kisgyermekeknél a szakemberek óva intenek a recept nélkül kapható köhögéscsillapító és náthaellenes szerek alkalmazásától is. A legújabb ajánlások értelmében négy éves kor alatt nem javasolt ilyen készítményeket gyermekorvos megkérdezése nélkül adni.

Nem árt, de nem is használ a C-vitamin vagy az echinacea

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire hatékony nátha esetén a nagy dózisban szedett C-vitamin, vagy a népszerű bíbor kasvirág (echinacea). A legújabb tudományos eredmények értelmében a C-vitamin a meghűlés megelőzésében nem segít, de már kialakult tünetek esetén rövidíthet a betegség lefolyásán.

A bíbor kasvirágot vagy mas neven echinaceát is régóta alkalmazzák a megfázás megelőzésére és tüneti kezelésére, hatását azonban kevés tudományos eredmény támasztja alá. Annyi azonban biztos, hogy akinek rendben van az immunrendszere, nem allergiás a parlagfűre és nem szed vényköteles gyógyszereket, annál rövid távon nagy valószínűséggel nem fog gondot okozni a kasvirág-tartalmú készítmények alkalmazása.

A kép illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor