Huszonöt évet átalszunk az életünkből

alvás k
Az életünk harmadát átalusszuk
Vágólapra másolva!
Alvás nélkül egy bizonyos időintervallumig lehet tünetmentesen élni, ám a holtpont után az álmatlanság őrületet, sőt, halált is okozhat – állítják a kutatók. Guinness rekord is született nem alvásból, sőt haltak már bele az inszomniába.
Vágólapra másolva!

Az életünk harmadát átalusszuk

Mire valaki eléri életének 78. életévét, átlagban már kilenc évet töltött el tévénézéssel, négyet autóvezetéssel, további kilencvenkét napot a toalettben, valamint negyvennyolc napot szexuális légyottokkal. Ezek közé pedig beékelődik egy szintén időigényes tevékenység, a huszonöt évig tartó – persze megszakításos– alvás. A hasznosabb időbeosztás révén felmerül a kérdés, hogy ki lehet-e bírni a mindennapokat alvás és az alváshiány súlyos következményei nélkül?

Az életünk harmadát átalusszuk Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Erin Hanlon, a Chicagói Egyetem Alvás, anyagcsere és egészség központjának docense szerint az agy mindenképpen alvásra készteti az embert a tudatos erőfeszítés vagy „ellenszegülés” ellenére is.

Az őrjítő inszomnia

Az továbbra is rejtély, hogy miért érzünk késztetést arra, hogy aludjunk. „Az alvás pontos funkciója továbbra sem tisztázott” – mondja Hanlon. Több tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres, pihentető alvás elősegíti a gyógyulást, az immunrendszer működését, az anyagcserét és más előnyei is vannak, amitől felfrissültnek érezheti az ember magát. A kevés alvás és több betegség között (cukorbetegség, szívproblémák, elhízás, depresszió stb.) összefüggést találtak a szakemberek.

Az alvásigényt kikényszeríti a szervezetünk Forrás: Photononstop/Fabrice Lerouge

Aki „harcolni” kíván ezzel az élettani szokással, eleinte a koncentráció hiányával és a rövidtávú emlékek kimaradásával szembesül. Több nap után az elme is megzavarodik, kedvetlenné és paranoiddá válhat az illető, könnyebben lesz beteg, magas vérnyomás és szívritmuszavar tünetei jelentkezhetnek. „Több alvás nélkül nap után az emberek eleinte hallucinálnak, majd elindulnak az őrület irányába.” – nyilatkozta Atul Malhotra az Alvás, anyagcsere és egészség központ igazgatója.

Amikor nem megy le a függöny

Létezik egy ritka betegség, az úgynevezett Fatal Familial Insomnia (FFI, azaz halálos örökletes álmatlanság). Világszerte negyven FFI-ben szenvedő család génállományát vizsgálták meg kutatók. A tanulmányok szerint az idegrendszerrel kapcsolatos, hibás fehérjeszerű ágensek, úgynevezett prionok a felelősek ezért a betegségért. „A prionok vicces alakú fehérjék, amelyeket úgy kell elképzelni, mintha oda lennének csavarozva a betegségben szenvedő páciensek idegszöveteihez.” – mondta a jelenségről Malhotra. A prionok a mély agyi régióban – amely az alvásért is felelős – fejtik ki káros hatásukat.

A kóros álmatlanságnak súlyos élettani következményei lehetnek Forrás: Photononstop/Eric Audras

A diagnosztizált betegek maximum tizennyolc hónapig tudnak együtt élni ezzel az állapottal, az azt megelőző krónikus fogyást, alvajárásokat és demenciát követően. „Nem hiszem, hogy az alváshiány öli meg ezeket az embereket. A történelem során bevett kínzási technika volt, hogy a foglyokat nem hagyták aludni, de ez a szenvedés mellett mégsem okozott egyiküknél sem akkora károsodást, hogy meghaljanak” – fejtette ki véleményét Malhotra.

Tizenegy napig ébren

Az ébren maradás képességét nem lehet fejleszteni, mégis az a kérdés, hogy meddig tud egy ember egyhuzamban fenn lenni? Tudományos kísérletnek induló Guinness rekord született 1964-ben San Diego-ban. Az akkor tizenhét éves Randy Gardner 264 órán, azaz tizenegy napon keresztül volt ébren mindenféle stimulánsok alkalmazása nélkül. Hivatalosan nem megerősített beszámolók szerint 1977-ben egy brit nő felülmúlta Randyt, miután tizennyolc napig egy hintaszékben lengetve tartotta magát ébren. A szakemberek szerint összességében jóval inkább árt, mint használ a folyamatos ébrenlét, még akkor is, ha az illető Guinness rekordot szeretne vele megdönteni.