Megfagyott egy ultramaratoni futó szeme

megfagyott szem
A férfi megfagyott bal szeme jól láthatóan homályosabb, mint a jobb.
Vágólapra másolva!
Ritka jelenséget írtak le a neves brit orvosi folyóiratban. Egy ultramaratoni futó homályos látás miatt fordult orvoshoz. Kiderült, hogy a látásromlást a szem külső rétegének megfagyása okozta. Szerencsére a sérülés nem okozott visszafordíthatatlan károsodást.
Vágólapra másolva!

A nulla Celsius-fok alatti hőmérsékleten való futás ritka szemkárosító hatását írták le brit orvosok a British Medical Journal (BMJ) legutóbbi számában. Egy 44 éves férfi ultramaratoni futáson (42 kilométernél hosszabb távú futáson) vett részt. A férfi először úgynevezett „szélvakságot” szenvedett el.

Hideg időben kevesebbet pislognak az emberek, ezért kevesebb friss könny jut a szem felszínére. Ilyenkor a szél könnyebben elpárologtatja a szemet védő könnyréteget, és kialakul a szélvakság.

A férfi megfagyott bal szeme jól láthatóan homályosabb, mint a jobb. Forrás: BMJ

A védelem megszűnése miatt a hó- és jégszemcsék akadálytalanul eljutottak a szem felszínéhez, és megfagyasztották a szem külső rétegét.

Szerencsére kéznél volt az orvos

Amikor a férfi a futóverseny első szakaszának végén lévő orvosi ellenőrzőpontra ért, arra panaszkodott, hogy száraz a bal szeme, homályos a látása, és úgy érzi, mintha lenne valami a szemében.

A vizsgálat folyamán az orvosok észrevették, hogy megfagyott a bal szaruhártyája, valamint a szemgolyója elülső része. Emiatt karcok, horzsolások alakultak ki a szem felszínén.

Bal szemének egyes részei megduzzadtak, és a szemlencséje láthatóan homályos volt.

Az orvosi személyzet rögtön meleg helyre kísérte a férfit, és ott tartotta, amíg a duzzanat lelohadt, és a páciens visszanyerte a normális látását.

A védőszemüveg a megoldás

Az orvosok elmondták, hogy ha a férfi továbbra is a rossz időjárási körülmények közt maradt volna, az a szaruhártya kifekélyesedését okozta volna, ami kezelés nélkül súlyos látáskárosodáshoz vezet.

Az orvosok felhívták a figyelmet, hogy az ilyen károsodások megelőzésére minden embernek célszerű védőszemüveget viselni, aki hosszú időt tölt kint szeles és fagyos időben.